Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

niedziela, 15 lipca 2012

Pierogi ze szpinakiem

Składniki:
Ciasto:  
2 szklanki mąki 
1 jajko 
½ szklanki mleka 
1 łyżka oleju 
¼ szklanki gorącej wody 
szczypta soli  

Farsz: 
szpinak, najlepiej świeży (u mnie mrożony)
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, 
cebulka
olej do smażenia

Farsz: szpinak podsmażyć na oliwie z dodatkiem czosnku i cebulki. Następnie ostudzić i odcisnąć nadmiar oleju i wody.
Ciasto: Wysypać mąkę na stolnicę, wbić jajko i zagnieść elastyczne ciasto dodając wodę oliwę i sól. Ciasto partiami rozwałkować, wykrawać krążki np. szklanką, na każde kółeczko nakładać porcję farszu. Następnie zalepić. Pierogi gotować w osolonym wrzątku, na małym ogniu do momentu wypłynięcia – nie przykrywać pokrywką. Pierogi można okrasić tłuszczem, śmietaną. Bardzo dobrze smakują z sosem pieczarkowym.
Pierogi ze szpinakiem

4 komentarze:

  1. muszę wypróbować taki farsz;) jestem fanką pierogów, a ze szpinakiem jeszcze nie jadłam;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja, jako zjadacz pierogów z każdym farszem, nadzieniem i wypełnieniem, jestem jak najbardziej za!
    Ze szpinakiem są przepyszne. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy9/30/2015

    witam! a mleko dodajemy?

    OdpowiedzUsuń