Ciasto:
2 szklanki mąki
1 jajko
½ szklanki mleka
1 łyżka oleju
¼ szklanki gorącej wody
szczypta soli
Farsz:
szpinak, najlepiej świeży (u mnie mrożony)
2 ząbki czosnku
sól, pieprz,
cebulka
olej do smażenia
Farsz: szpinak podsmażyć na oliwie z dodatkiem czosnku i cebulki. Następnie ostudzić i odcisnąć nadmiar oleju i wody.
Ciasto: Wysypać mąkę na stolnicę, wbić jajko i zagnieść elastyczne ciasto dodając wodę oliwę i sól. Ciasto partiami rozwałkować, wykrawać krążki np. szklanką, na każde kółeczko nakładać porcję farszu. Następnie zalepić. Pierogi gotować w osolonym wrzątku, na małym ogniu do momentu wypłynięcia – nie przykrywać pokrywką. Pierogi można okrasić tłuszczem, śmietaną. Bardzo dobrze smakują z sosem pieczarkowym.
Pierogi ze szpinakiem |
muszę wypróbować taki farsz;) jestem fanką pierogów, a ze szpinakiem jeszcze nie jadłam;)
OdpowiedzUsuńJa, jako zjadacz pierogów z każdym farszem, nadzieniem i wypełnieniem, jestem jak najbardziej za!
OdpowiedzUsuńZe szpinakiem są przepyszne. :)
witam! a mleko dodajemy?
OdpowiedzUsuńbez mleka
Usuń