Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

niedziela, 15 lipca 2012

Pasztet z cukinii, pieczarek z dodatkiem oliwek

Składniki:
1 średnia cukinia
2 marchewki
2 ziemniaki
20 dag żółtego tartego sera.
2 garści oliwek zielonych
3 jajka
puszka groszku konserwowego
1 duża cebula
kilka dużych pieczarek

sól, pieprz, suszone zioła
oliwa
2 łyżki bułki tartej
3 łyżki kaszy manny

Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy i wyciskamy z niej zbędną wodę. Marchewkę kroimy w drobną kostkę, pieczarki ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. W miscy wszystko razem mieszamy: cukinię, marchewkę, groszek, pieczarki, cebulę, oliwki. Do miski wbijamy 3 jaja, dodajemy kaszę mannę oraz bułkę tartą a także tarty ser. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Keksówkę natłuszczamy albo wykładamy papierem do pieczenia. Do formy wykładamy masę. Pieczemy w 180 stopniach około 40 do 60 minut. Pasztet bardzo dobrze smakuje z sosem pieczarkowym.

Przepis na sos pieczarkowy:

Składniki:
kilkanaście pieczarek

cebula
sól, pieprz biały
natka pietruszki
mąka
śmietana
W rondlu podsmażamy cebulę i pokrojone pieczarki, zalewamy wodą, i gotujemy około 30 minut. Dodajemy zaklepkę z mąki i wody i zagotowujemy. Wyłączamy sos z ognia. Dodajemy zahartowaną śmietanę.

pasztet wielowarzywny

Sos pieczarkowy

1 komentarz:

  1. ciekawe, bardzo ciekawe..
    apetycznie wygląda i tak kolorowo!:)

    OdpowiedzUsuń