składniki na zacierki:
1 l mleka
100 g mąki tortowej,
1 jajko,
ok. 2-3 łyżki wody,
szczypta soli
Przepis na zacierki: przesianą mąkę zagnieść z jajkiem, wodą i szczyptą soli. Wyrobić dobrze rękami ciasto, podsypując mąką. Ma przypominac kruszonkę na ciasto. Zetrzeć na tarce o dużych otworach. Zagotować mleko. Wrzucać kluski na gotujące się mleko. Gdy wypłyną na wierzch, zdjąć z ognia i od razu podawać z zupą.
składniki na zupę:
700 g czerwonej i żółtej papryki
oliwa do pieczenia warzyw
0,5 l bulionu warzywnego
1 cebula
2 pomidory
1 główka czosnku
sól, pieprz
szczypta mielonej, ostrej papryki
1/4 szklanki kremówki czarny sezam - dekoracja
przepis na zupę: Papryki myjemy, osuszamy i nacieramy oliwą. Papryki ułożyć na ruszcie i włożyć do piekarnika włączonego na funkcję grill na ok. 220 stopni C.Piec ok. 20 minut, co jakiś czas obracając, tak, by skórka papryki przypiekła się ze wszystkich stron na czarno. Upieczone papryki zostawić do ostygnięcia. Pomiodry, cebulę i główkę czosnku przekroić na pół i także opiec na funkcji grill przez ok. 15 minut. Czosnek i cebulę zostawiamy w łupinach i obieramy dopiero po upieczeniu. Obieramy czosnek, cebulę, pomidory, papryki i miksujemy na gładki krem. Gdy powstanie gładka emulsja, dodajemy bulion. I całość zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy 1/4 szklanki śmietanki kremówki. Doprawiamy solą i pieprzem. Dekorujemy czarnym sezamem. zupę podajemy z zacierkami.
krem z pieczonej papryki |
Zacierki |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz