Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

wtorek, 24 lipca 2012

Quiche ze szpinakiem i chorizo

Zastanawiam się jaka jest różnica między Tartą a Quiche ? Dla mnie tarta to kruche ciasto a dla Was? Czy ktoś zna odpowiedź ?

Jest to przepis na szybkie i efektowne danie :) Ciasto francuskie można przygotowywać z jakimikolwiek dodatkami. 


Składniki:

gotowe ciasto francuskie 
około pół kilo świeżego szpinaku ewentualnie paczka mrożonego w liściach
pół pęta chorizo
pół czerwonej papryki
5 łyżek kwaśnej śmietany
1 jajko
2 garści tartego żółtego sera lub kilka plasterków (albo sery pleśniowe)
1 - 2 ząbki czosnku
oliwa do smażenia

Ciasto francuskie wykładamy na natłuszczonej formie do tarty i nakłuwamy widelcem. Szpinak podsmażamy na oliwie z dodatkiem czosnku soli i pieprzu. Śmietanę mieszamy z 2/3 sera i z jajkiem. Sos ze śmietany mieszamy ze szpinakiem i wylewamy na ciasto francuskie. Układamy na wierzch paseczki z papryki, chorizo i posypujemy pozostałym serem. Pieczemy w 180 - 190 stopniach C około 20 - 30 minut. Można wcześniej około 5 - 8 minut podpiec samo ciasto dla pewności żeby nie było surowe. a potem dopiero piec około 20 minut z dodatkami.



Tarta szpinakowa

3 komentarze:

  1. Jak dla mnie jedno i drugie jest na kruchym cieście. Wydaje mi się, że tarta to raczej na słodko, a quiche tylko na słono. Ale tak naprawdę co za różnica ;) Bardzo mi się podoba kratka zrobiona z sera :) I chorizo, które uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy7/24/2012

    A ja mam pytanie do autorki bloga odnośnie farszu do naleśników z udkami kurczęcymi i serkami topionymi. Jakiej gramatury maja to być serki? Bo są np. serki topione maleńkie, takie trójkąciki i są większe w kostkach, więc które w ilości 2 szt. należy dodać do mięsa z dwóch udek? Będę wdzięczna za odpowiedź. We czwartek mam imieniny i chętnie bym zrobiła dla gości jakieś nowe danie, a te naleśniki wydają się być bardzo smaczne :).

    OdpowiedzUsuń