Bułgaria to kraj o zapachu olejków różanych, złotych piaskach i
wielokulturowości po długoletniej niewoli tureckiej.
Jeśli chodzi o bułgarską kuchnię to stosują spore ilości czosnku i ostrej papryki. Bardzo popularne są czorby - gęste, ostre zupy, gjuwecze - mięsne potrawy z warzywami, musaki - zapiekanki mięsno - ziemniaczane, kawarmy - zapiekane w specjalnych kamionkowych naczyniach potrawy z mięsem lub bez, z białym serem lub bez ale na pewno z pomidorami, papryką i jajkiem, oraz kebapcze - pikantne kiełbaski z mięsa mielonego. Mnie najbardziej smakowały: sałatka szopska oraz chłodnik ogórkowy |
Półwysep Kaliakra |
Morze Czarne |
Ogród botaniczny w Bałczyku |
Ogród botaniczny królowej Rumunii |
Ogród w Bałczyku |
Półwysep Kaliakra |
wschód Słońca |
Cerkiew Katedralna Zaśnięcia Bogurodzicy |
ogród botaniczny w Bałczyku |
ogród botaniczny w Bałczyku |
ogród botaniczny w Bałczyku |
sałatka szopska koniecznie z rakiją |
suto zastawione stoły |
kulki ziemniaczane oraz ciasto francuskie z białym serem |
tradycyjny bułgarski obiad: kurczak z ziemniakami i koperkiem |
moje bułgarskie zakupy: wino, koniak, feta, pasta z papryki, miód z róży, dżem z figi, czarne oliwki oraz suszona papryka |
garncarz przy pracy |
Miejscowa ludność |
ceramika z Trojanu |
Fajnie,świetne miejsce :-)
OdpowiedzUsuńZdjęcia robią wrażenie. :) Super!
OdpowiedzUsuńPrzepięknie :)
OdpowiedzUsuńCudnie! ja bym pewnie tez wywiozla walizke specjalow :) I druga pelna ceramiki:):):)
OdpowiedzUsuńWidoki bardziej mi się podobają niż potrawy, tzn. kuchnia bułgarska jest smaczna, ale potrawy widoczne na zdjęciach prezentują się tak sobie, szczególnie kurczak z ziemniakami.
OdpowiedzUsuńmasz zupełną rację...
Usuńw połowie września wybieram się w dokładnie te same miejsca :)
OdpowiedzUsuńsuper, na prawdę warto zwiedzić Bułgarię. udanego pobytu :)
Usuńfajna relacja ;)
OdpowiedzUsuńja lecę we wrześniu 13go .;) mam nadzieje, że trafię na pogodę.
dzieki za wpis, juz wiem że warto odwiedzic Belchik. :)