Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

piątek, 31 sierpnia 2012

Portugalskie pierogi z wołowiną i sosem beszamelowym

Przepis dostałam od koleżanki Karoliny, która poznała kuchnię portugalską ponieważ związała się z Portugalczykiem :)
Składniki na ciasto:
400g mąki
60g margaryny
cała skórka z cytryny
650 ml wody

składniki na farsz I:
50g margaryny
2 cebule
4 ząbki czosnku
1 dojrzały pomidor
30g boczku
30g chorizo
3 liście laurowe
500g mielonej wołowiny

Składniki sos:
70g margaryny
80g mąki
625 ml mleka
sok z cytryny
natka pietruszki
sól
pieprz
gałka muszkatołowa

składniki na panierkę:
4 jajka jajka
bułka tarta
olej do głębokiego smażenia


Przygotowanie:

Ciasto:
W garnku zagotowujemy wodę ze skórką cytryny i szczyptą soli oraz margaryną, po doprowadzeniu do wrzenia dodajemy mąkę i zdejmujemy z ognia cały czas intensywnie mieszając.
Pozostawiamy do wystygnięcia (ale ciasto nie może być całkiem zimne bo źle się będzie wałkować).

Farsz i sos:
Farsz: wszystkie składniki drobno posiekane smażymy na margarynie,  w następującej kolejności: margaryna, cebula i liście laurowe, chorizo i boczek, pomidor a na końcu mięso i przyprawy.

Sos: Z podanych składników przygotowujemy sos a'la beszamel, margaryna + mąka i dodajemy stopniowo mleko, na końcu dodajemy pietruszkę, sok z cytryny, sól, pieprz do smaku i gałkę muszkatołową.

Mieszamy farsz z sosem beszamelowym. W wyniku czego wyszedł nam  gotowy farsz do pierogów.

Musimy mieć w zapasie mąkę do rozwałkowywania ciasta żeby nie przylepiało się do stolnicy. Pierogi zaklejamy w taki sposób jak widać na fotografiach albo
jak  tradycyjnie jak ruskie.
Zalepione pierogi panierujemy w jajku i bułce tartej i smażymy na głębokim oleju :)




smażymy składniki na farsz wraz z wołowiną

robimy sos beszamelowy z natką pietruszki

smażymy i wyrabiamy ciasto w garnku
wyrabiamy ciasto na stolnicy

ciasto rozwałkowujemy, kładziemy po 2 porcje mięsa

i przykrywamy mięso ciastem

wycinamy szklanką kołeczka i zalepiamy



smażymy pierogi obtoczone w panierce



gotowe pierogi

7 komentarzy:

  1. Właśnie burczy mi w brzuchu, a Ty takie pyszności pokazujesz, zalałem się śliną :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. haha podobnie jak mój pies w kuchni gdy prosił o kawałeczek mięsa jak robiłam pierogi :-P

      Usuń
  2. Anonimowy8/31/2012

    już się nie dziwię, czemu portugalki są tak grube

    OdpowiedzUsuń
  3. nie jadłam takich, ale muszę przyznać, że obłędnie wyglądają! kapie ślinka kap kap kap

    OdpowiedzUsuń
  4. ale to musialbyc dobre:) swietny przepis :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń