Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

piątek, 31 sierpnia 2012

Portugalskie pierogi z wołowiną i sosem beszamelowym

Przepis dostałam od koleżanki Karoliny, która poznała kuchnię portugalską ponieważ związała się z Portugalczykiem :)
Składniki na ciasto:
400g mąki
60g margaryny
cała skórka z cytryny
650 ml wody

składniki na farsz I:
50g margaryny
2 cebule
4 ząbki czosnku
1 dojrzały pomidor
30g boczku
30g chorizo
3 liście laurowe
500g mielonej wołowiny

Składniki sos:
70g margaryny
80g mąki
625 ml mleka
sok z cytryny
natka pietruszki
sól
pieprz
gałka muszkatołowa

składniki na panierkę:
4 jajka jajka
bułka tarta
olej do głębokiego smażenia


Przygotowanie:

Ciasto:
W garnku zagotowujemy wodę ze skórką cytryny i szczyptą soli oraz margaryną, po doprowadzeniu do wrzenia dodajemy mąkę i zdejmujemy z ognia cały czas intensywnie mieszając.
Pozostawiamy do wystygnięcia (ale ciasto nie może być całkiem zimne bo źle się będzie wałkować).

Farsz i sos:
Farsz: wszystkie składniki drobno posiekane smażymy na margarynie,  w następującej kolejności: margaryna, cebula i liście laurowe, chorizo i boczek, pomidor a na końcu mięso i przyprawy.

Sos: Z podanych składników przygotowujemy sos a'la beszamel, margaryna + mąka i dodajemy stopniowo mleko, na końcu dodajemy pietruszkę, sok z cytryny, sól, pieprz do smaku i gałkę muszkatołową.

Mieszamy farsz z sosem beszamelowym. W wyniku czego wyszedł nam  gotowy farsz do pierogów.

Musimy mieć w zapasie mąkę do rozwałkowywania ciasta żeby nie przylepiało się do stolnicy. Pierogi zaklejamy w taki sposób jak widać na fotografiach albo
jak  tradycyjnie jak ruskie.
Zalepione pierogi panierujemy w jajku i bułce tartej i smażymy na głębokim oleju :)




smażymy składniki na farsz wraz z wołowiną

robimy sos beszamelowy z natką pietruszki

smażymy i wyrabiamy ciasto w garnku
wyrabiamy ciasto na stolnicy

ciasto rozwałkowujemy, kładziemy po 2 porcje mięsa

i przykrywamy mięso ciastem

wycinamy szklanką kołeczka i zalepiamy



smażymy pierogi obtoczone w panierce



gotowe pierogi

7 komentarzy:

  1. Właśnie burczy mi w brzuchu, a Ty takie pyszności pokazujesz, zalałem się śliną :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. haha podobnie jak mój pies w kuchni gdy prosił o kawałeczek mięsa jak robiłam pierogi :-P

      Usuń
  2. Anonimowy8/31/2012

    już się nie dziwię, czemu portugalki są tak grube

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to prawda, wszystko kaloryczne i smażone :)

      Usuń
  3. nie jadłam takich, ale muszę przyznać, że obłędnie wyglądają! kapie ślinka kap kap kap

    OdpowiedzUsuń
  4. ale to musialbyc dobre:) swietny przepis :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń