Składniki na około 400 - 500 ml słoiki:
1 kg twardych pomidorów z szypułkami (najlepiej koktajlowe)
12 listków bazylii
ok 10 papryczek chili (u mnie zielone)
Składniki na marynatę:
1/2 łyżki gorczycy
1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
4 ząbki czosnku
1/2 łyżki soli
500 ml białego octu winnego
650 ml wody
2 łyżki płynnego miodu
Marynata: gorczycę, pieprz, czosnek wyłożyć na sito i opłukać pod wodą. Przełożyć do garnka. Wlać ocet, wsypać sól, wlać wodę, oraz dodać miód. Doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut. Następnie przecedzić przez sito. Wyjąć czosnek (wsadzimy go do słoika z pomidorami). Pomidory umyć i ponakłuwać wykałaczką, włożyć do wyparzonych słoików, przekładając umytymi listkami bazylii i papryczkami chili. Zalać ciepłą marynatą ok 2 cm powyżej warzyw (warzywa muszą być zakryte roztworem).
Słoje szczelnie zamknąć. Odwrócić słoiki do góry nogami aż do wystygnięcia. Będą gotowe za około 2 miesiące. Jak smakują? nie wiem, dowiem się po wyznaczonym upływie czasu :)
pomidory i papryczki chili w marynacie |
Ile smaku i aromatu w takim słoiczku :)
OdpowiedzUsuńach te przetwory, będą w zimie super smakować.
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, daj znać jak się do nich dobierzesz :)
OdpowiedzUsuńa widzisz, jednak w końcu zdecydowałaś co zrobić z pomidorkami;)pomysł świetny:)
OdpowiedzUsuńI jak Gosiu smakują te pomidorki ? jutro zamierzam się za nie wziąć :)
OdpowiedzUsuńostre były :)
Usuńmuszę podziękować za patent:) potrzebowałem go:)
OdpowiedzUsuń