Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

sobota, 1 września 2012

Pomidory i papryczki chili w marynacie

Długo myślałam jak zagospodarować ostatnie pomidory z działki? i w magazynie "sól i pieprz" nr 5/2012 znalazłam przepis na pomidory w zalewie. Przepis oczywiście trochę zmodyfikowałam pod swój gust :)

Składniki na około 400 - 500 ml słoiki:

1 kg twardych pomidorów z szypułkami (najlepiej koktajlowe)
12 listków bazylii
ok 10 papryczek chili (u mnie zielone)

Składniki na marynatę:
1/2 łyżki gorczycy
1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
4 ząbki czosnku
1/2 łyżki soli
500 ml białego octu winnego
650 ml wody 
2 łyżki płynnego miodu

Marynata: gorczycę, pieprz, czosnek wyłożyć na sito i opłukać pod wodą. Przełożyć do garnka. Wlać ocet, wsypać sól, wlać wodę, oraz dodać miód. Doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut. Następnie przecedzić przez sito. Wyjąć czosnek (wsadzimy go do słoika z pomidorami). Pomidory umyć i ponakłuwać wykałaczką, włożyć do wyparzonych słoików, przekładając umytymi listkami bazylii i papryczkami chili. Zalać ciepłą marynatą ok 2 cm powyżej warzyw (warzywa muszą być zakryte roztworem).
Słoje szczelnie zamknąć. Odwrócić słoiki do góry nogami aż do wystygnięcia. Będą gotowe za około 2 miesiące. Jak smakują? nie wiem, dowiem się po wyznaczonym upływie czasu :)




pomidory i papryczki chili w marynacie

7 komentarzy:

  1. Ile smaku i aromatu w takim słoiczku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ach te przetwory, będą w zimie super smakować.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy przepis, daj znać jak się do nich dobierzesz :)

    OdpowiedzUsuń
  4. a widzisz, jednak w końcu zdecydowałaś co zrobić z pomidorkami;)pomysł świetny:)

    OdpowiedzUsuń
  5. I jak Gosiu smakują te pomidorki ? jutro zamierzam się za nie wziąć :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Anonimowy7/27/2014

    muszę podziękować za patent:) potrzebowałem go:)

    OdpowiedzUsuń