Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

piątek, 7 września 2012

Piekielny karczek

Co zrobić z "łapówką" od pracownika w postaci domowych papryczek chili? odp. typowy obiad o nietypowym ostrym smaku :)

Składniki na obiad dla 3 osób:

3 plastry karczku
jajko
bułka tarta
olej do smażenia
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 papryczki chili (u mnie zielone bez pestek)
zioła: świeży tymianek i rozmaryn
sól pieprz

Propozycja podania karczku: z kluskami śląskimi i z surówką z kiszonej kapusty.

Karczki lekko rozbijamy tłuczkiem, posypujemy solą i pieprzem, obtaczamy w rozbełtanym jajku a następnie obtaczamy w bułce tartej. Karczki smażymy na oleju z obu stron. W rondlu  na oliwie podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, czosnek oraz papryczki chili z których wcześniej usunęliśmy nasionka. Zalewamy podsmażoną cebulę i papryczki wodą i zagotowujemy a po chwili wrzucamy usmażone karczki i dusimy około 20  minut aż zrobi się sos. Do sosu dodajemy posiekany tymianek i rozmaryn. Mięso podajemy z kluskami śląskimi i np. z surówką z kiszonej papryki. Ostrości papryczek po usmażeniu i duszeniu aż tak się nie wyczuwa


opiekany karczek z chili
kluski śląskie przed kąpielą we wrzątku ;)

.

6 komentarzy:

  1. O matko, jestem napchany pod korek, ale wsunąłbym wszystko z tego talerza, choćbym miał pęknąć :D Uwielbiam takie klasyczne obiady, mięso, porządne węglowodany i surówka, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. haha ale ładna łapówka;)
    obiad pierwsza klasa!

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepysznie wygląda ten obiad!

    OdpowiedzUsuń
  4. sama bym od razu to zjadła.Pycha...

    OdpowiedzUsuń
  5. Pani Małgosiu - łączy Pani urodę, elegancję i kuchnię jako sztukę życia. Jest Pani zaprzeczeniem złego stereotypu kobiety gotującej. Dziękuję za inspirację.

    OdpowiedzUsuń