Składniki na obiad dla 3 osób:
3 plastry karczku
jajko
bułka tarta
olej do smażenia
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 papryczki chili (u mnie zielone bez pestek)
zioła: świeży tymianek i rozmaryn
sól pieprz
Propozycja podania karczku: z kluskami śląskimi i z surówką z kiszonej kapusty.
Karczki lekko rozbijamy tłuczkiem, posypujemy solą i pieprzem, obtaczamy w rozbełtanym jajku a następnie obtaczamy w bułce tartej. Karczki smażymy na oleju z obu stron. W rondlu na oliwie podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, czosnek oraz papryczki chili z których wcześniej usunęliśmy nasionka. Zalewamy podsmażoną cebulę i papryczki wodą i zagotowujemy a po chwili wrzucamy usmażone karczki i dusimy około 20 minut aż zrobi się sos. Do sosu dodajemy posiekany tymianek i rozmaryn. Mięso podajemy z kluskami śląskimi i np. z surówką z kiszonej papryki. Ostrości papryczek po usmażeniu i duszeniu aż tak się nie wyczuwa
opiekany karczek z chili |
kluski śląskie przed kąpielą we wrzątku ;) |
.
O matko, jestem napchany pod korek, ale wsunąłbym wszystko z tego talerza, choćbym miał pęknąć :D Uwielbiam takie klasyczne obiady, mięso, porządne węglowodany i surówka, pycha :)
OdpowiedzUsuńhaha ale ładna łapówka;)
OdpowiedzUsuńobiad pierwsza klasa!
Przepysznie wygląda ten obiad!
OdpowiedzUsuńsama bym od razu to zjadła.Pycha...
OdpowiedzUsuńPani Małgosiu - łączy Pani urodę, elegancję i kuchnię jako sztukę życia. Jest Pani zaprzeczeniem złego stereotypu kobiety gotującej. Dziękuję za inspirację.
OdpowiedzUsuńdziękuję za fantastyczny komplement :)
Usuń