Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

sobota, 8 września 2012

Ciasto łaciate

Jeśli ktoś jeszcze zastanawia się jakie ciasto na weekend upiec? polecam to. Ciasto jest mega słodkie i zamulające - taka inna wersja "krówki" :)

Składniki biszkopt:

5 jajek
¾ szklanki cukru
1 łyżeczka octu + łyżeczka proszku do pieczenia albo sody oczyszczonej
4 łyżki stołowe mąki tortowej (pszennej)
1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej
Składniki na krem:
700 ml mleka
2 budynie śmietankowe z cukrem
20 dag masła
2 puszki masy krówkowej
2-3 łyżki masła
biała czekolada

Biszkopt:

białka ubić ze szczyptą soli mikserem,następnie stopniowo dodajemy cukier.
żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia albo sodą i zaczekać aż pojawi się piana (5 min),następnie żółtka dodać do białek  - mieszać mikserem, 
potem dodać przesianą mąkę – uwaga mąkę miksujemy na najniższych obrotach! Pieczemy w 190 stopniach C przez około 20-25 minut. 

Gdy biszkopt ostygnie to przecinamy wzdłuż na 2 połowy. W tym czasie robimy krem:Wykonujemy budyń na mleku wg instrukcji z opakowania budyniu. Budyń odstawiamy do wystygnięcia a później mieszamy go mikserem z 20 dag masła i 1 puszką masy krówkowej. Gotowy krem wysmarować spód biszkoptu a następnie przykryć go drugim płatem biszkoptu.

Polewa: drugą puszkę masy krówkowej miksujemy z 2-3 łyżkami masła i taką masą smarujemy wierzch ciasta. Następnie roztapiamy białą czekoladę w kąpieli wodnej i na wierzch ciasta wylewamy czekoladę w formie kleksów / krókowych łat :). Ciasto wstawiamy do lodówki na parę godzin a potem zajadamy się nim.

ciasto łaciate



13 komentarzy:

  1. Jak napisałś ' krówka ' od razu dodałam do zakładki. W mojej rodzinie są pożeracze masy kajmakowej;)

    OdpowiedzUsuń
  2. 2 puszki masy krówkowej! to musi być mega słodkie, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smaki kajmakowo-krówkowe należą do moich ulubionych. Twoje ciacho wygląda baaardzo apetycznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zawsze kiedy myślę o masie kajmakowej to przed oczami mam wafle :) Ale kawałkiem takiego ciasta bym nie pogardził ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja teraz stawiam na lżejsze ciasta, ale twoje na pewno zyskała jeszcze nie jednago zwolennika ;).

    OdpowiedzUsuń
  6. Ładne takie łaciate ciasto :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. mam pytanie co do ciasta kiedy dajemy cukier. Wydaje mi się że ucieramy żółtka z cukrem a potem mieszamy z octem i proszkiem do pieczenia i czekamy aż pojawi się piana, ale nie jestem pewna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja robię biszkopt zawsze tak jak w moim przepisie. dostałam go od koleżanki która jest chemikiem, a naukowcy najlepsi są w gotowaniu :) b

      Usuń
  8. Anonimowy8/29/2013

    Kiedy dodajemy cukier do biszkoptu, bo nic na ten temat nie ma w przepisie.
    I jak pieczemy biszkopt bo też nie ma nic o pieczeniu....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cukier dodajemy po ubiciu białek, stopniowo dodając do białek. biszkopt pieczemy w 190 stopniach przez 20-25 minut. już dopisuję do przepisu :)

      Usuń