Za czym najbardziej tęsknie podczas zagranicznych wakacji? .... za pierogami :D
Składniki:
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki
1 jajko
½ szklanki mleka
1 łyżka oleju
¼ szklanki gorącej wody
szczypta soli
Farsz
Farsz
500g ugotowanych ziemniaków
250g twarogu chudego
1 cebula
ząbek czosnku
sól i pieprz
Ponadto:
1 cebula
olej do smażenia
sól i pieprz
Ponadto:
1 cebula
olej do smażenia
Przygotowanie:
Farsz: Z ugotowanych ziemniaków zrobić puree. Cebulę drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę. Cebulę, czosnek zeszklić na oliwie. Ser dodać do ziemniaków, doprawić solą i pieprzem, następnie połączyć.
Ciasto: Wysypać mąkę na stolnicę, wbić jajko i zagnieść elastyczne ciasto dodając wodę oliwę i sól. Ciasto partiami rozwałkować, wykrawać krążki np. szklanką, na każde kółeczko nakładać porcję farszu. Następnie zalepić. Pierogi gotować w osolonym wrzątku, na małym ogniu do momentu wypłynięcia – nie przykrywać pokrywką.Podawać z tłuszczem i usmażoną cebulką.
Farsz: Z ugotowanych ziemniaków zrobić puree. Cebulę drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę. Cebulę, czosnek zeszklić na oliwie. Ser dodać do ziemniaków, doprawić solą i pieprzem, następnie połączyć.
Ciasto: Wysypać mąkę na stolnicę, wbić jajko i zagnieść elastyczne ciasto dodając wodę oliwę i sól. Ciasto partiami rozwałkować, wykrawać krążki np. szklanką, na każde kółeczko nakładać porcję farszu. Następnie zalepić. Pierogi gotować w osolonym wrzątku, na małym ogniu do momentu wypłynięcia – nie przykrywać pokrywką.Podawać z tłuszczem i usmażoną cebulką.
pierogi ruskie z cebulką |
farsz do ruskich pierogów |
wycinamy kółeczka |
zalepione pierogi gotowe to ugotowania |
mmm..moje ulubione pierogi ;)
OdpowiedzUsuńMmmm, uwielbiam ruskie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pierogi ruskie! Twoje wyglądają pysznie ;)
OdpowiedzUsuńmniam;) ruskie zdecydowanie najlepsze.
OdpowiedzUsuńruskie... ukochane... mniam...
OdpowiedzUsuńWidzę że się nie obijasz po urlopie:D A pierogi muszą smakować wyśmienicie choć oceniam tylko po zdjęciu:D
OdpowiedzUsuńjaką ja mam ogromna ochote na pierożki:) pięknie falbanki!
OdpowiedzUsuńUwielbiam ruskie, z tym, że do farszu dodaję jeszcze kremowy serek topiony. Farsz jest bardziej aksamitny i delikatny. Pozdrawiam i zapraszam do mnie
OdpowiedzUsuńhttp://iziorka.blogspot.com/
ciekawy pomysł z tym serkiem topionym, dzięki za podpowiedź.
UsuńTo fakt. Mojej córki niema ponad miesiąc w w domu, ale już wraca po 30 godz drogi będzie na miejscu i do jedzenia na jutro zażyczyła sobie pierogi, łazanki i obwarzanki :))))Dobrze,że jutro mam wolne, to poświęcę całkowicie dzień garom :)
OdpowiedzUsuń