Ta sałatka to charakterystyczny dla kuchni bułgarskiej rodzaj sałatki, z dodatkiem słonego sera (specjalny bułgarski ser szopski - solankowy ser owczy). W lepszych polskich delikatesach także możemy taki ser kupić.
Będąc w Bułgarii zakupiłam kilka produktów na tę sałatkę i w końcu przyszedł czas żeby ją przygotować :)
Najczęściej w Bułgarii spotykałam wersję sałatki z samymi ogórkami i pomidorami z dodatkiem sera, ale raz jadłam bogatszą wersję z dodatkowymi warzywami i oliwkami i taką też postanowiłam zrobić.
Składniki:
Będąc w Bułgarii zakupiłam kilka produktów na tę sałatkę i w końcu przyszedł czas żeby ją przygotować :)
Najczęściej w Bułgarii spotykałam wersję sałatki z samymi ogórkami i pomidorami z dodatkiem sera, ale raz jadłam bogatszą wersję z dodatkowymi warzywami i oliwkami i taką też postanowiłam zrobić.
Składniki:
bułgarski owczy, solankowy ser feta
1 zielony ogórek
kilka małych pomidorków
kilka czarnych oliwek
1 mała papryka (u mnie czerwona)
mała cebulaoliwa do skropieniaNa półmisku kładziemy pokrojony w grubszą kostkę ogórek, pokrojone w ósemki pomidory, w paseczki pokrojoną paprykę i w piórka poszatkowaną cebulę. Na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach ser, skrapiamy oliwą, dekorujemy sałatkę oliwkami koniecznie czarnymi oraz natką pietruszki. Sałatkę już nie solimy gdyż ser solankowy jest wystarczająco słony.
Na poniższym zdjęciu widać oryginalną sałatkę szopską, którą jadłam w Bułgarii a w kolejnych fotkach moją wersję przygotowaną w domu.
oryginalna sałata szopska z Bułgarii
|
moja wersja sałatki przygotowana w domu |
Właściwie wygląda jak sałatka grecka, ale w sumie to ten sam region, więc kuchnie się na pewno przenikają :)
OdpowiedzUsuńto prawda, kuchnia bułgarska jest bardzo podobna do greckiej. Oliwki, feta oraz musaki łączą obie te kuchnie.
Usuń