Przepis jest na dużą blachę.
Składniki na ciasto:
10 dag drożdży świeżych
10 dag drożdży świeżych
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
3 jajka
3 jajka
1 szklanka oleju
3/4 szklanki mleka
4 szklanki mąki
szczypta soli.
Składniki na kruszonkę:
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki
Ponadto:
miska śliwek węgierskich bez pestek (lub innych owoców sezonowych)
łyżeczka cukru
Do miski warstwowo dajemy: drożdże, cukry, roztrzepane jajka, olej, mleko, przesianą mąkę i sól. Odstawiamy miskę ze składnikami ułożonymi warstwowo pod ściereczką na 3 H! Po 3 h miksujemy mikserem i wylewamy ciasto na blachę wyłożonym papierem. Na wierzch ciasta układamy śliwki pozbawione pestek, posypujemy je odrobiną cukru.
Później wykonujemy kruszonkę: masło mieszamy z cukrem i mąką i krusząc palcami wykładamy na śliwki. Całość pieczemy w 180 stopniach 1 godzinę.
Ciasto jest bardziej wilgotne i puszyste niż tradycyjne drożdżowe.
1 szklanka mąki
Ponadto:
miska śliwek węgierskich bez pestek (lub innych owoców sezonowych)
łyżeczka cukru
Do miski warstwowo dajemy: drożdże, cukry, roztrzepane jajka, olej, mleko, przesianą mąkę i sól. Odstawiamy miskę ze składnikami ułożonymi warstwowo pod ściereczką na 3 H! Po 3 h miksujemy mikserem i wylewamy ciasto na blachę wyłożonym papierem. Na wierzch ciasta układamy śliwki pozbawione pestek, posypujemy je odrobiną cukru.
Później wykonujemy kruszonkę: masło mieszamy z cukrem i mąką i krusząc palcami wykładamy na śliwki. Całość pieczemy w 180 stopniach 1 godzinę.
Ciasto jest bardziej wilgotne i puszyste niż tradycyjne drożdżowe.
ciasto drożdżowe ze śliwkami |
zrywamy śliwki z drzewa :) |
miksujemy składniki na ciasto po 3 h wzrastania |
kruszonka |
wykładamy na ciasto śliwki |
wstawiamy ciasto do piekarnika |
upieczone ciasto |
3godziny? nie wiem, czy bym wytrzymala!:D chociaz dla takiego ciasta to chyba warto .. :-)
OdpowiedzUsuńwstajesz w sobotę rano, do miski dajesz składniki na ciasto, przykrywasz ściereczką i robisz sobie śniadanie, pijesz kawkę a potem idziesz na zakupy, gdy wrócisz ciasto będzie już gotowe do zmiksowania :)
UsuńChciałbym tak w trakcie gotowania móc wyjść do ogrodu i narwać śliwek, bo akurat są mi potrzebne :)
OdpowiedzUsuńdokładnie takiego ciasta szukałam! wszędzie gdzie składniki wrzucamy do miski nie mieszając, ciasto ma leżeć całą noc, ja chciałam coś szybszego;) super przepis, zapisuję do zrobienia
OdpowiedzUsuńto prawda, nie ma żadnego wysiłku przy tym cieście, można go robić z dowolnymi owocami, dżemem i zawsze się udaje! jest wyjątkowo wilgotne i puszyste, nie idzie go zepsuć :)
UsuńMogę przyjechać na kawał ciacha ? :)
OdpowiedzUsuńale najpóźniej jutro bo ciasto znika z blachy :)
UsuńBardzo to sprytne. Potem można powiedzieć, że to ciasto to całe trzy godziny trzeba robić, widzisz, jak ja się dla Ciebie napracowałam...? ;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię drożdżówkę ze śliwkami :)
haha, faktycznie, nie pomyślałam, żeby wykorzystać pieczenie ciasta w ten sposób :P
UsuńPycha! Super przepis, tylko blacha musi być naprawdę duuuuża, trochę mi uciekło, ale i tak jest znakomite i szybko się robi:)
OdpowiedzUsuńPierwszy raz robiłam ciasto drożdżowe,wyszło znakomite,wszystkim smakowało,mniam,mniam.Dziękuję za ten super przepis:)
OdpowiedzUsuń