Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

poniedziałek, 18 lutego 2013

Bajaderki, kokosanki i inne pralinki :)


Jest to idealny pomysł na prezent: pudełko z czekoladkami. Planowałam zrobić jeszcze więcej rodzajów pralinek ale czekoladowe serduszka nie udały się a na śliwki w czekoladzie brakło mi czasu :) Zrobiłam kakaowe bajaderki, kokosanki o smaku rafaello oraz pralinki z białej czekolady i żurawiny. Każdą pralinkę układałam w papierowych foremkach do pralinek i zapakowałam w ozdobne pudełko i prezent gotowy!













Składniki:
kokosanki o smaku rafaello:
200 ml kwaśnej śmietany 18 % + 3 łyżki śmietanki kremówki do rozpuszczenia czekolady
2 opakowania śnieżki
200 g wiórek kokosowych + 50 g do obtoczenia
50 gramów migdałów (można pominąć)
1 tabliczka białej czekolady
Kwaśną śmietanę ubijamy mikserem ze śnieżkami, następnie dodajemy wiórki. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej dodając 3 łyżki śmietanki kremówki.
(dno miseczki nie powinno dotykać powierzchni wrzącej wody).  Dodajemy ostudzoną czekoladę do ubitej śmietany ze śnieżkami. Czekoladę dodajemy powoli by śmietana się nie zważyła. Gotowy krem wkładamy do lodówki na 20 minut do stężenia. Następnie formujemy w dłoniach małe kulki, wsadzamy do środka każdej kulki kawałek migdała i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Możemy je udekorować cukierniczymi, srebrnymi perełkami. Gotowe kulki wkładamy do lodówki. 

Składniki:
kakaowe bajaderki:
100 g margaryny (miękkiej)
1/2 szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy
60 g herbatników około 6 paczuszek
3 łyżki kakao
3 łyżki rumu 
1 żółtko (ze sparzonego jajka)
100 g wiórek kokosowych
cukiereczki cukiernicze do obtoczenia lub mielone migdały albo wiórki kokosowe.

Herbatniki rozkruszamy w blenderze albo wałkiem  do ciasta na piasek. Miękką margarynę wymieszać ze 100 g wiórek, żółtkiem (surowe jajko wkładamy na parę sekund do wrzątku, by sparzyć je), rozkruszonymi herbatnikami, kakaem, cukrem waniliowym, cukrem pudrem i alkoholem. Masę wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Później formujemy w dłoniach kuleczki i obtaczamy w cukierkach, wiórkach albo w mielonych migdałach. Gotowe kulki wstawić do lodówki.

Składniki:
Pralinki z białej czekolady i żurawinaą (pomysł zaczerpnęłam z Bloga Basi Ritz "Kulinarna Mekka" przepis Basi. Basia dodała do nich mielone migdały a ja zastąpiłam je suszonymi truskawkami)

1 tabliczka białej czekolady
3 łyżki śmietanki kremówki 
ok. 50 g corn fleks (ja wybrałam takie z suszonymi truskawkami)
ok. 4 łyżek suszonej żurawiny, posiekanej

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (dno miseczki nie powinno dotykać powierzchni wrzącej wody). Do czekolady dodajemy 3 łyżki śmietanki. Corn flakes i żurawinę dodajemy do czekolady, i dobrze mieszamy. Łyżeczką nabieramy czekoladową mieszankę i układamy w papierowych małych foremkach na pralinki. Odstawiamy do zastygnięcia na ok. 1 godziny w lodówce.

pralinki, kokosanki, bajaderki

3 komentarze: