Dzięki temu, że kurczak był gotowany w szczelnie zamkniętej folii spożywczej mięso było bardzo soczyste. Uważam, że jest to najlepszy sposób by podczas obróbki termicznej nie wysuszyć drób. Bo wiadomo, że smażąc na oleju łatwo można go przesuszyć.
Składniki na 2 porcje:
2 piersi z kurczaka
pół serka camembert
sól, pieprz
natka pietruszki
folia do owijania żywności lub rękaw do pieczenia
Piersi delikatnie rozbijamy (by nie uszkodzić włókien , następnie doprawiamy go z obu stron solą i pieprzem, układamy pasek sera oraz kilka gałązek natki pietruszki i zwijamy w roladę. Następnie owijamy w cienką, przezroczystą folię do żywności, bardzo szczelnie jak cukierek. Gotujemy około 10 minut we wrzątku. Kurczaka podałam z ziemniakami oraz z gotowana marchewką. Kurczaka oczywiście przed podaniem odwijamy z folii ;)
Kurczak z camembertem gotowany w folii |
Bardzo ciekawy pomysł ;)
OdpowiedzUsuńdzięki, w sumie nie mój pomysł, bo widziałam to kiedyś w TV. ale polecam :)
Usuńświetne danie:) piękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńSuper obiad! Bardzo apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńdziękuję i całuję :)
UsuńSmakowite,krem też
OdpowiedzUsuńdziękuję ;)
UsuńMałgosiu, zamierzam w ten sposób przygotować piers nadziewaną szpinakiem. Czy ty jakoś łapiesz z boku folię, ponieważ ja mam obawy, że mi się w wodzie rozwinie ten "cukierek"?
OdpowiedzUsuńja mocno zawinęłam folię i się nic nie rozwaliło, ale jeśli masz obawy użyj proszę klipsy te same co są w komplecie do rękawów do pieczenia :)
UsuńCzy podczas gotowania foli nie wydzielaja się szkodliwe zwiazki do posiłku? Bardzo mnie to niepokoi.
OdpowiedzUsuń