Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

czwartek, 7 lutego 2013

Pączki light - pieczone w piekarniku



Zdecydowałam się na pączki "mniejsze zło" ponieważ nie są smażone w głębokim tłuszczu tylko pieczone w piekarniku. Uważam, że w cale nie są gorsze. Wg mnie nawet lepsze, bo nie ociekają tłuszczem, są pulchniutkie i aromatyczne (pachną drożdżami) i smakują jak.....pączki! :) 

składniki:

  • 50 dag mąki tortowej + 3 łyżki na zaczyn
  • 3 dag świeżych drożdży
  • 190 ml mleka
  • 2 jajka
  • 10 dag cukru + 1 łyżka cukru na zaczyn
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 dag masła
  • 1 opakowanie marmolady
Lukier:
pół szklanki soku z grejpfruta (albo sok z 1 cytryny)
około 2 szklanki cukru pudru
1 łyżka czerwonego dżemu (by nadać różowy kolor)

ponadto:
skórka kandyzowana
czekoladki do dekoracji

Zaczyn: Do ciepłego mleka dodaję drożdże, łyżkę cukru oraz 3 łyżki mąki i dokładnie mieszam. Przykrywam miseczkę ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce bez przeciągów na 20 minut.

Jajka miksuję z cukrem na puszystą masę. Do miski wsypuję przesiana mąkę, cukier waniliowy, dodaję mieszankę z jajek, miękkie masło i zaczyn. Mieszam wszystkie składniki drewnianą łyżką, a następnie przekładam na stolnicę i zagniatam, aż ciasto stanie się gładkie, elastyczne (około 10 minut). Wyrobione ciasto umieszczam w misce, którą nakrywam ściereczką i pozostawiam do wyrośnięcia przez ponad godzinę (w ciepłym miejscu).  Po tym czasie ciasto uderzam kilka razy pięścią w celu odgazowania. Ciasto rozwałkowuje na grubość około 2 cm i wycinam duże kółka o średnicy około 10 cm. kółek wyszło 10. W dłoniach lekko naciągam ciasto, które smaruję marmoladą. Składam  zawijając cztery brzegi pod spód i układam łączeniem do dołu. Odstawiam nakryte ściereczką jeszcze na około 30 minut, żeby podrosły. Piekę w 180-190 stopniach przez 25 minut. Następnie studzę i lukruję a potem ozdabiam skórką pomarańczy i ulubionymi czekoladkami.


Lukier: sok z grejpfruta mieszamy z cukrem pudrem oraz dżemem. Energicznie mieszamy aż będzie gładka masa.

pączki się pieką

Tłusty czwartek w wersji light

15 komentarzy:

  1. Piękne i z czystym sumieniem można takie jeść;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to prawda, ale jutro na obiad na wszelki wypadek robię szpinak dla równowagi kalorii ;)

      Usuń
  2. Można zjeść jednego więcej ;) Poza tym ja bardzo lubię pączusie pieczone :) Pięknie wyrosły :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. my lubimy, gorzej panów przekonać do wersji light :)

      Usuń
  3. piękne ci wyszły te pączuszki:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Pomysłowe i śliczne.Taki klon Christophera.

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowy2/07/2013

    I to jest to, czego szukałam!!!:)))

    OdpowiedzUsuń
  6. Na pewno spróbuję :) Kiedyś mama mojej koleżanki robiła podobne pączusie z piekarnika, chociaż bardziej mini bułeczki (do tego z własną marmoladą, mniam...).

    Zapraszam do siebie na Malowane smakiem: www.malowane-smakiem.blospot.com
    Co do wersji light to polecam przepis na ciasto marchewkowe ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Anonimowy5/24/2013

    Plaintiff repeats and reiterates each and every allegation contained in paragraphs 1 through 60
    inclusive, with the shortage affecting hospitals across Australia.
    I think neonatal nurse practitioner salary oregon that Bobov is a cult
    and my children need to be.

    Also visit my web site - neonatalnurseschool.us

    OdpowiedzUsuń