Tradycyjna warstwowa sałatka śledziowa "pod pierzyną" podana w mrożonych łupinach cytryn, które podawane są na kieliszkach z wódką :) Zakąska w sam raz na ostatki :)
Składniki:
4 duże ziemniaki
0,5 kg Matyjasów
2 duże marchwie
4 jajka na twardo
1 cebula
250 ml naturalnego jogurtu
250 ml majonezu
sól, pieprz
natka pietruszki
Matyjasy wcześniej moczymy w wodzie by pozbyć się namiaru soli. Cebulę drobno siekamy. Jajko gotujemy na twardo, ziemniaki i marchwie gotujemy w łupinach w osolonym wrzątku. Po ugotowaniu warzyw obieramy je z łupin. Śledzie kroimy w kostkę i układamy na półmisku, następnie posypujemy cebulą, doprawiamy pieprzem. Jogurt mieszamy z majonezem i połową tego sosu polewamy na cebulę. Następnie na tarce o grubych oczkach ścieramy ziemniaki, później tak samo na tarce ścieramy marchwie, doprawiamy solą i pieprzem. Na sam wierzch na tarce ścieramy jajka. Całość polewamy sosem majonezowym. Dekorujemy natką pietruszki.
Ja swoje śledzie podałam w zamrożonych w zamrażarce łupinach od cytryn. Cytryny położyłam jako zakąskę na kieliszku z wódką :)
śledzie pod pierzyną |
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńfajne te śledziki :)
OdpowiedzUsuńśledzik? zawsze i wszedzie!:D trudno przejść obok tak cudnie podanego śledzika!
OdpowiedzUsuńa po kilku takich śledzikach z wkładką trudno jest wstać z krzesła :-P pzdr :)
UsuńWow,ale jesteś kreatywna! A czemu muszą być zamrożone łupinki?
OdpowiedzUsuńnie muszą być, ale jeśli są zamrożone to są twarde i łatwiej je nadziewać a poza tym utrzymują świeżość ryb, bo zachowują się jak przenośna lodówka :)
UsuńŚwietny pomysł na śledzika
OdpowiedzUsuń