Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

czwartek, 14 lutego 2013

Bajaderka z dżemem wiśniowym



Torcik na zimno w kolorach miłości na walentynki :)

Składniki:

Masa piankowa:200 ml śmietanki kremówki 30 %2 opakowania wiśniowej galaretki z cukrem2 łyżki cukru


Masa kakaowa:300 g herbatników100 g masła2 łyżki kakao5 łyżek cukru1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej


Dodatkowo:

1 słoiczek dżemu wiśniowego

100 ml rumu albo amaretto


Pianka:

Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody. Odstawić.  Schłodzoną śmietankę ubić z dodatkiem cukru następnie dodać stopniowo i ostrożnie do niej schłodzoną, tężejącą galaretkę. 



Masa kakaowa: 

1/3 herbatników namoczyć w alkoholu i wyłożyć dno tortownicy o średnicy 24  cm. Masło rozpuścić w rondlu z dodatkiem cukru, kakao oraz skrobi ziemniaczanej. Resztę herbatników pokruszyć i dodać do masła. 



Torcik: Przełożyć masę kakaową z herbatnikami do tortownicy. Następnie przełożyć do tortownicy masę piankową. Torcik odstawiamy do lodówki na godzinę do stężenia. Przed podaniem wierzch ciasta smarujemy dżemem wiśniowym.

Rada: do dżemu możemy dodać odrobinę galaretki, żeby dżem lepiej się trzymał na cieście.


bajaderka z dżemem wiśniowym
Walentynki 2013 - czym to się je?

14 komentarzy:

  1. Piekna !! chociaz mi bajaderki kojarzą sie z ciastaki z resztek innych ciast...ale twoja jest cudna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no w sumie masz rację, spód jest tylko jak bajaderka, reszta to raczej już ptasie mleczko :)

      Usuń
  2. wspaniale wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki ale myślę,że specjalistką od słodkości jesteś jednak Ty, chociażby ze względu na zobowiązujące nazwisko :)

      Usuń
  3. Bardzo fajna pianka,a całość okazale i kusząco się przezntuje:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na górze nie ma galaretki,tylko sam dżem?Czy pod skrobią ziemniaczaną kryje się mąka ziemniaczana,czy to coś innego?

      Usuń
    2. skrobia ziemniaczana to chyba to samo co mąka ziemniaczana (tak myślę), użyłam dżemu swojej produkcji i mój dżem ma właśnie taką konsystencję. ale jeśli Twój dżem nie wygląda tak samo jak mój, myślę, że spokojnie można go rozpuścić w odrobinie galaretki albo dodając żelatynę , pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Jaki puszysty serniczek!Mniam...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niestety to nie sernik, a szkoda, bo to moje ulubione ciasto :)

      Usuń
  5. wygląda cudownie ;D

    OdpowiedzUsuń
  6. o mamo w jakim boskim wydaniu!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zawsze wymyślisz jakieś śliczne bajery.Bardzo smakowita.

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniami, wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń