Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

piątek, 15 lutego 2013

Czerwony, zabielany barszcz na zakwasie

zdjęcie robione na dworze
Kto powiedział, że zupę nie można podać w walentynkowy sposób? Oto przepis na barszcz mojej babci. Domowy zakwas mam od mamy, która sama robi. Ja jej tylko podkradam :-P odsyłam Was także do innego mojego przepisu na krem z buraków: kliknij

Składniki:
5 buraków

2 cebule
3 liście laurowe
5 kulek ziela angielskiego
cukier, sól, pieprz do smaku
około 0,5 litra naturalnego żytniego zakwasu (u mnie robiony przez moją mamę)
200 ml śmietanki na kleksy
Cebulę obieramy, przekrawamy na połówki i przypalamy na palnikach jak do rosołu. Buraki myjemy, obieramy i kroimy w plastry. Dodajemy ziela, listki laurowe. Całość gotujemy w osolonej w wodzie aż do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy wywar. Wlewamy zakwas i zagotowujemy. Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Zupę rozlewamy na talerze i dekorujemy fantazyjnymi kleksami. :)
czerwony, zabielany barszcz na zakwasie (zdjęcie robione w domu)

2 komentarze:

  1. Piękny,aż ślinka cieknie!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no, mnie zawsze ślinka cieknie na kwaśne rzeczy właśnie :)

      Usuń