zdjęcie robione na dworze |
Składniki:
5 buraków
2 cebule
3 liście laurowe
5 kulek ziela angielskiego
cukier, sól, pieprz do smaku
około 0,5 litra naturalnego żytniego zakwasu (u mnie robiony przez moją mamę)
200 ml śmietanki na kleksy
Cebulę obieramy, przekrawamy na połówki i przypalamy na palnikach jak do rosołu. Buraki myjemy, obieramy i kroimy w plastry. Dodajemy ziela, listki laurowe. Całość gotujemy w osolonej w wodzie aż do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy wywar. Wlewamy zakwas i zagotowujemy. Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Zupę rozlewamy na talerze i dekorujemy fantazyjnymi kleksami. :)
czerwony, zabielany barszcz na zakwasie (zdjęcie robione w domu) |
Piękny,aż ślinka cieknie!!!
OdpowiedzUsuńno, mnie zawsze ślinka cieknie na kwaśne rzeczy właśnie :)
Usuń