Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

sobota, 2 lutego 2013

TORCIK - SERCE (Walentynki)



Miał być dla kogoś ważnego, ale muszę zjeść go sama :) Biszkopt upiekłam w prostokątnej formie a później dopiero wycinałam nożem kształt serca. Zostało mi trochę kremu i zrobiłam także desery w pucharkach, które pojawią się w krótce na blogu :) 

Składniki:
biszkopt:
6 jajek
3/4 szklanki cukru
4 czubate łyżki mąki tortowej
2 czubate łyżki maki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
pół łyżeczki octu

krem:
80 g miękkiego masła lub margaryny
50 dag serka mascarpone
4 łyżki łyżki cukru pudru
8 łyżek mleka
1 cukier waniliowy
25 dag śmietany kremówki
3 łyżki czerwonego dżemu / marmolady

Ponadto:
1 słoiczek dżemu u mnie wiśniowy
cukierki do ozdoby
perełki do ozdoby
wiórki kokosowe - różowe
50 ml rumu
50 ml ciepłej wody


Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli mikserem, żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia albo sodą i zaczekać aż pojawi się piana (5 min), następnie żółtka dodać do białek  - mieszać mikserem, potem dodać przesianą mąkę – uwaga mąkę miksujemy na najniższych obrotach!  Gotowe ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem. Ja piekłam biszkopt w prostokątnej formie a później dopiero wycinałam kształt serca. Biszkopt pieczemy w 180 stopniach C około 25 m.
Krem:Serek utrzeć z mlekiem, cukrem waniliowym oraz cukrem pudrem i miękką margaryną. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno w osobnej misce i połączyć z masą serową. Później ostrożnie wymieszać z dżemem. 
Tort: Gdy biszkopt jest wystudzony wykrawamy kształt serca. Ja zrobiłam sobie szablon z kartonu i wycinałam nożem wg wzoru. Następnie biszkopt przekrawamy wzdłuż na dwa równe płaty. Biszkopty skropić rumem wymieszanym z wodą. Na pierwsza warstwę nałożyć dżem / marmoladę, przykryć drugim płatem ciasta i posmarować kremem (z wierzchu jak i po bokach. Całość obsypać różowymi wiórkami kokosowymi i ozdobić cukierkami wg uznania. 
biszkopt smarujemy dżemem


torcik -serce

Walentynki 2013 - czym to się je?

22 komentarze:

  1. Cudowny jest! Wygląda jak z cukierni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uroczy :) A ja dzisiaj robię drobiowy pasztet według Twojego przepisu. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę, daj znać jak wyszedł i czy Ci smakował? :)

      Usuń
  3. Aż tyle masła! krem musi być mocno maślany;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ojoj! fajktycznie pomyliłam gramaturę :) już to zmieniam :)

      Usuń
  4. Bomba :) Zapraszam z torcikiem do mnie na konkurs ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. dziękuję. zajrzałam do Twojego bloga i także uważam, że jest świetny :) szczególnie faworki, które są na czasie a ja nigdy nie odważyłam się ich zrobić ;)

      Usuń
  6. Słodkości!!! Ale piękny tort:)

    OdpowiedzUsuń
  7. cudny! zakochałam się:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. lepiej się podkochuj w swoim wybranku ;) pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  8. Fantastyczny torcik !! aż zal go kroic :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i mnie jest żal, toteż jeszcze nie został pociachany :)

      Usuń
  9. Łał, wygląda pięknie! Te różowe wiórki są zachwycające :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki, w sumie to tylko te wiórki robią fajny efekt :)

      Usuń
  10. piękny :) ja bym chętnie z Tobą takie ciasto zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeszcze fajnie byłoby się umówić na wspólne gotowanie :)

      Usuń
  11. Anonimowy8/28/2013

    Czyli biszkopt przekrawamy na 2 części.? Bo nie jest napisane, a nagle w tekście pojawiło się hasło "biszkopty". :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak biszkopt przekrawamy wzdłuż. już poprawiam w tekście :)

      Usuń