Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

niedziela, 3 lutego 2013

Ziemniaczane koszyczki ze szpinakiem i łososiem



Potrawa robiona specjalnie na konkurs "kreatywne gotowanie". Zadanie polegało na stworzeniu dania z 3 składników podstawowych: ziemniaki, łosoś i szpinak. Zobaczcie jak wyszło?

Składniki na 10 sztuk:

4 duże ziemniaki
4 łyżki tartego parmezanu albo innego twardego sera
2 żółtka
1 opakowanie mrożonego szpinaku w liściach (około 450 g)
100 g wędzonego łososia
kilka listków świeżego, młodego szpinaku do dekoracji
10 sztuk nitek szczypiorku
sól, pieprz
2 ząbki czosnku
olej do smażenia

Ziemniaki obieramy ze skórki, następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy z nich nadmiar wody. Następnie dodajemy 2 żółtka oraz tarty ser. Doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy. Nakładamy do foremek od muffinek (najlepiej silikonowych), tak by w środku było gniazdko na farsz ze szpinaku. Pieczemy w 200 stopniach C około 15 minut, aż ziemniaki będą rumiane. 

Na podgrzanym oleju smażymy szpinak, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Szpinak nakładamy do upieczonych koszyczków z ziemniaków, następnie na farsz układamy paseczki łososia. Ze szczypiorku robimy ala uchwyt. Każdy koszyczek możemy udekorować liściem świeżego szpinaku 


12 komentarzy:

  1. Anonimowy2/03/2013

    Fantastyczne,

    OdpowiedzUsuń
  2. piękne!:) wyglądają bardzo wykwintnie i elegancko, do tego zapewne jest pyszne, bo jest w tym wszystko co uwielbiam (oprócz czosnku).

    Wróżę wygraną tym daniem!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki za dobre słowa :) pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Artystka z Ciebie! To nie pierwsza propozycja którą się zachwycam u Ciebie.Piękne te koszyczki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo eleganckie. Ciekawie się prezetują :)

    OdpowiedzUsuń
  5. boskie! i rzeczywiście zgadzam się, są bardzo eleganckie!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo apetyczne. wow.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, to takie podrasowane placki ziemniaczane, albo jak kto woli muffinki ziemniaczane. pozdrawiam :)

      Usuń
  7. Anonimowy2/15/2013

    wyglądają uroczo i są z moich ulubionych składników!:)))
    agatab:)

    OdpowiedzUsuń
  8. w końcu wszystkie damy lubią szpinak i łososia :)

    OdpowiedzUsuń