Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

niedziela, 14 kwietnia 2013

Faszerowana bagietka pastą jajeczną i chorizo



Śniadanie nie musi być nudne, tak podane na pewno każdego wprowadzi w dobry nastrój na resztę dnia :)

Składniki:
2 małe bagietki (albo długi chlebek)
pęto chorizo (200 g) albo innej kiełbasy
3 małe papryki (zielona, czerwona, żółta)
6 jajek ugotowanych na twardo
200 g białego sera
ok. 3 łyżek majonezu (u mnie domowy, przepis)
czosnek niedźwiedzi (można pominąć) albo szczypiorek
sól, pieprz


Jajka ugotowane na twardo zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z twarogiem oraz majonezem. Chorizo pokroić w kostkę i podsmażyć bez dodatku tłuszczu. Kiełbasę odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Papryki pokroić w drobną kostkę. Czosnek niedźwiedzi posiekać. Jajka z serem i majonezem wymieszać z chorizo oraz paprykami. Doprawić solą i pieprzem. Odciąć bagietkom końcówki i z obu stron wydrążyć ze środka. Nafaszerować bagietki gotową pastą. Zawinąć w folię aluminiową i schłodzić w lodówce na 30 min. Po tym czasie kroić gotowe kromki. 
wydrążamy środek bagietki
faszerowane bagietki

13 komentarzy:

  1. Ta bagietka wygląda bardzo apetycznie...

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie śniadanie mi się podoba :) fajny pomysł

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niby coś prostego ale wcale nie nudnego :) dzięki :)

      Usuń
  3. Świetny pomysł:) podrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki, niektórzy myśleli, że ja ten chlebek już taki upiekłam :)

      Usuń
  4. to jest genialne ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki, mój facet myślał, że ja ten chleb już taki upiekłam :-P

      Usuń
  5. Mniamm- coś wspaniałego, zarówno pomysł jak i wykonanie, podziwiam umiejetności i estetykę zdjęć!

    OdpowiedzUsuń
  6. pomysł genialny:) taka faszerowana bagietka wygląda obłędnie:)

    OdpowiedzUsuń