Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

czwartek, 25 kwietnia 2013

Schab z białą kiełbasą podany na sałatce z fiołków


W zamrażalce została mi biała kiełbasa ze świąt. Postanowiłam zrobić z niej nadzienie do schabu. Schab podałam na sałatce ze szpinaku i fiołków ponieważ jestem kwatożerna :) trwa jeszcze sezon na dziki czosnek (rośnie u mnie w ogrodzie)  więc i jego wykorzystałam do tej potrawy :)

Składniki:

  • 1 kg ładnego schabu bez koś
  • 3-4 pęta białej, surowej kiełbasy
  • 6 plasterków boczku
  • 1 jajko
  • ok. 1 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki natki pietruszki 
  • 2 łyżki siekanego czosnku niedźwiedziego (można pominąć) 
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki suszonego majeranku
  • olej do smażenia
  • sznurek
dodatkowo:
1 opakowanie świeżego, młodego szpinaku
garść fiołkówgarść stokrotekwinegret 

Białą kiełbasę pozbawiamy z osłonek. Mięso z kiełbasy mieszam z jajkiem, bułką tartą, posiekaną natką oraz posiekanym czosnkiem dzikim oraz suszonym majerankiem. Doprawiamy pieprzem. Dokładnie mieszamy. 
Schab rozcinamy wzdłuż na jeden duży płat i lekko rozbijamy aby uformować jak największy płaski prostokąt. Z obydwu stron posypujemy solą i pieprzem oraz majerankiem i rozgniecionym czosnkiem. Układamy równomiernie farsz na schabie zostawiając wolne brzegi i zwijamy w roladę. Na schabie układamy plasterki boczku i obwiązujemy go sznurkiem. Na patelni rozgrzewamy olej i krótko obsmażamy mięso z każdej strony by zamknąć pory mięsa. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na patelnię po smażeniu wlewamy odrobinę wody, zagotowujemy i polewamy tym mięso. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C., pieczemy około godziny pod przykryciem. zasada jest jedna na 1 kg mięsa pieczemy go 1 h. Po upieczeniu odstawiamy mięso na 10 - 15  minut. Potem śmiało możemy kroić. dobry jest na ciepło do obiadu jak i na gorąco.


Ja swój już zimny i pokrojony schab podałam na świeżym, młodym szpinaku z fiołkami (fiołki są jadalne) oraz stokrotkami (także są jadalne) i całość skropiłam winegretem. 

nadziewany schab biała kiełbasą 

11 komentarzy:

  1. Pięknie prezentuje się schabik na takim "dywanie"i w dodatku jadalnym :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję. w sumie kwiaty az tak dobre nie są....ale są piękne :)

      Usuń
  2. Pięknie podane :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie miałam okazji jeszcze jeść kwiaty, czy one są lekko słodkawe? Schabik prezentuje się wyśmienicie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie są słodkie :( są raczej gorzkie, jak zwyczajne zielsko...
      ale z kwiatów można zrobić pyszny, słodki syrop albo marmoladę :)

      Usuń
  4. Fiolki pije :)) a schabik wyglada obłędnie!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli robisz z fiołków syrop to juz pędzę do Ciebie...:)

      Usuń
  5. no pomysł bombastyczny!:D musze przetestować taki schabik:) już mi się podoba

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. "bombastyczny" hehe podoba mi się to określenie :)

      Usuń
  6. Zdecydowanie moje smaki :) uwielbiam takie mięcho :)

    OdpowiedzUsuń