Nie polecam pieczenia kurczaka w takie upały. Używanie 1,5 h piekarnika tylko pogarsza sytuację :) ale konieczność była wyższa. Czyli ogromny głód + wiejski kurczak z gospodarstwa od brata :) a goździki (zresztą moje ulubione kwiaty) dostałam od taty, który rzekł: "masz kwiatki na swoje sweet focie na bloga" urocze! :)
SKŁADNIKI:
1 cały kurczak (1,5 kg - 1,7 kg)
papryka słodka w proszku
2 - 3 gałązki posiekanego, świeżego rozmarynu
sól, pieprz
czosnek granulowany
1-2 łyżki posiekanego świeżego rozmarynu (rozmaryn jest bardzo aromatyczny)
2 - 3 słodkie jabłka
olej
+ nożyce do rozcinania ptaka :)
Kurczaka myjemy i osuszamy. Kurczaka nacieramy dokładnie solą, pieprzem, czosnkiem oraz sporą ilością papryki, polewamy olejem i jeszcze dokładniej wcieramy przyprawy. Układamy w brytfannie. Na sam koniec posypujemy siekanym rozmarynem.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.
Po 30 minutach pieczenia polewamy kurczaka jego sokami z pieczenia. Czynność powtarzamy za kolejne 30 minut. W sumie pieczemy kurczaka 1,5 h. i 3 razy podlewamy. Jeśli pod sam koniec pieczenia skórka za bardzo się rumieni, można przykryć kurczaka folią aluminiową. Na ostatnie 20 minut pieczenia układamy obok kurczaka jabłka pokrojone w ósemki. Po upieczeniu podajemy kurczaka z jabłkami. Dekorujemy świeżym rozmarynem
kurcze pieczone! |
Kurcze nieźle Ci się upiekło:)A kwiaty śliczne,Tato zna się na rzeczy:)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńKura wspaniale się prezentuje,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńdziękuję, to wszystko dzięki ziołom :)
UsuńPyszności! Uwielbiam tego typu dania :)
OdpowiedzUsuńja też, w prostocie siła :)
Usuńwygląda niesamowicie apetycznie!
OdpowiedzUsuńmoże masz ochotę na moje kulinarne rozdanie?:)
juz do Ciebie zerkam
Usuńmniam, pyszny kawał dobrego mięcha:)
OdpowiedzUsuńdokładnie, kurczak zawsze się obroni :)
Usuń