Składniki na chutney:
ok. 10 śliwek - węgierek
3 świeże figi
1 plasterek świeżego imbiru
1 ząbek czosnku
1 mała cebula
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki porto
1 łyżeczka brązowego cukru
1/2 łyżeczki płatków chili albo chili w proszku
szczypta soli
pół łyżeczki suszonego tymianku
Ponadto:
1 camembert ( u mnie ziołowy)
1 świeża figa
2 orzechy włoskie (świeże)
parę gałązek świeżego tymianku
Śliwki myjemy i drylujemy z pestek i kroimy na małe kawałki. Kroimy także figi. Imbir ścieramy na tarce. Siekamy cebulę i czosnek. Wszystko rzucamy do rondla następnie dodajemy porto, ocet balsamiczny i gotujemy aż sos się zredukuje a owoce rozpadną się na mniejsze cząstki (około 20 minut). Następnie dodajemy cukier, suszony tymianek, chili, oraz doprawiamy odrobiną soli. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze przez 3 minuty.Camembert podgrzewamy w piekarniku w 190 stopniach na około 3 minutki. Podajemy z czatnejem, dekorujemy orzechami włoskimi, świeżymi figami, oraz tymiankiem.
chutnej śliwkowo-figowy i camembert |
Bardzo podoba mi się Twój pomysł:)
OdpowiedzUsuńniebo w gębie:) o mamooooo!!!!!:D:D:D
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie! Bardzo fajny blog, muszę dodać do ulubionych ;)
OdpowiedzUsuń