W tym roku miałam klęskę urodzaju na cukinię. A co się robi z nadmiarem? Pakuje się w słoiki na zimę. Też tak uczyniłam :) Cukinia w musztardzie jest bardzo dobra. Będzie szybkim dodatkiem do obiadu albo zakąską na imprezy :)
Składniki na 1 litr wody:
1 litr gorącej wody
3/4 szklanki octu 10 %
2 łyżki soli
1 szklanka cukru
7 łyżek musztardy miodowej
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka liści laurowych
kila ziaren czarnego pieprzu
1 cała główka czosnku (polskiego)
1 op. ziaren białej gorczycy
Wodę zagotowujemy z octem, cukrem i solą. Następnie dodajemy musztardę i dokładnie mieszamy.
Cukinię (a także możemy robić ogórki albo patisony.) obramy ze skóry, wydrążamy z nasion i kroimy w większą kostkę.
Do każdego słoika dodajemy 2 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, po 2-3 ziarenka; ziela angielskiego i pieprzu oraz po łyżeczce ziaren gorczycy. Zalewamy cukinię zalewą, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy ok. 15 minut.
cukinia w musztardzie |
Cukinii nie jadłam w takiej zalewie,ale ogórki w musztardowej tak i były smaczne:)
OdpowiedzUsuńja taką zalewę robiłam 1 raz ale na pewno nie ostatni! :)
Usuńpyszny dodatek do obiadu ,nie pospolity i zdrowy :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam cukinię :)
Usuń