Uwielbiam pierogi i uwielbiam bób! Jestem szczęściarą bo mam go pod dostatkiem w ogrodzie ;) Te pierogi to strzał w dziesiątkę, są lepsze niż moje ukochane ruskie.
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki
1 jajko
½ szklanki mleka
1 łyżka oleju
¼ szklanki gorącej wody
szczypta soli
Farsz
Farsz
300 g ugotowanego bobu (najlepiej obranego, ale może być także w łupinach)
1 cebula
1 cebula
1 pęto kiełbasy - chorizo
sól, pieprz
Ponadto:
1 cebula
olej do smażenia
Przygotowanie:
Farsz: Ugotowany w osolonym wrzątku bób obieramy z łupin (ale możemy także go pozostawić w łupinkach - ja tak zrobiłam), następnie go blendujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Chorizo i cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na odrobinie oleju. Następnie odcedzamy z nadmiaru tłuszczu i dodajemy do bobu. Mieszamy. Farsz jest już gotowy.Ciasto: Wysypać mąkę na stolnicę, wbić jajko i zagnieść elastyczne ciasto dodając wodę oliwę i sól. Ciasto partiami rozwałkować, wykrawać krążki np. szklanką, na każde kółeczko nakładać porcję farszu. Następnie zalepić. Pierogi gotować w osolonym wrzątku, na małym ogniu do momentu wypłynięcia – nie przykrywać pokrywką. Podawać z tłuszczem i usmażoną cebulką oraz z podsmażonym chorizo :)
Oooo jesteś jedyną znaną mi osobą, która hoduje bób w ogródku :D
OdpowiedzUsuńhaha :-P
Usuńo rany! ależ one musiały smakować:D bajka!
OdpowiedzUsuńto prawda, lepsze od ruskich! :)
Usuńna pierogi z bobem w zyciu bym nie wpadła,lubie i bób i pierogi więc danko dla mnie
OdpowiedzUsuńsą superowe, polecam! :)
UsuńAle smaki!!!Ja lubię pierogi,ale rzadko eksperymentuję z nowym farszem,a te Twoje są taaakie apetyczne:)
OdpowiedzUsuńcieszę się. robiłam także z ....pasztetową :)
UsuńNo,nie,takich to jeszcze nie jadłem.Super.pozdrawiam Christopher
OdpowiedzUsuńdziękuję, z Twoich ust to wielki komplement :)
UsuńWyglądają niesamowicie! Z pewnością wypróbuję ten przepis :D
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie: http://aandjcookbook.blogspot.com/
Pozdrawiam serdecznie! :D
dziękuję i już do Ciebie zaglądam
Usuń