Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

sobota, 7 września 2013

Nowe oblicze ruskich pierogów...z ketchupem i chorizo :-P



Zawsze lubiłam jeść ruskie pierogi z ketchupem. Postanowiłam dodać go do farszu :) Wyszły super. Na pewno będą smakowały dzieciom :)



Składniki:
Ciasto:  
2 szklanki mąki 
1 jajko 
½ szklanki mleka 
1 łyżka oleju 
¼ szklanki gorącej wody 
szczypta soli

Farsz
500g ugotowanych ziemniaków
250g twarogu chudego
1 cebula
ząbek czosnku
sól i pieprz
ok. 5 łyżek ketchupu 

Ponadto:
1 cebula
olej do smażenia
pół pęta chorizo
świeży tymianek 


Przygotowanie:
Farsz: Z ugotowanych ziemniaków zrobić puree. Cebulę drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę. Cebulę, czosnek zeszklić na oliwie. Ser dodać do ziemniaków, doprawić solą i pieprzem, następnie połączyć. Na sam koniec dodajemy ketchup i całość mieszamy.Ciasto: Wysypać mąkę na stolnicę, wbić jajko i zagnieść elastyczne ciasto dodając wodę oliwę i sól. Ciasto partiami rozwałkować, wykrawać krążki np. szklanką, na każde kółeczko nakładać porcję farszu. Następnie zalepić. Pierogi gotować w osolonym wrzątku, na małym ogniu do momentu wypłynięcia – nie przykrywać pokrywką.Podawać z podsmażoną kiełbaską chorizo i ze świeżym tymiankiem.


ruskie z ketchupem

6 komentarzy:

  1. ooo, ciekawy pomysł :D może nawet polubiłabym ruskie w takiej wersji!

    OdpowiedzUsuń
  2. Z kiełbasianą okrasą już jadłam,ale bez ketchupu-fajne muszą być:)

    OdpowiedzUsuń