Zawsze lubiłam jeść ruskie pierogi z ketchupem. Postanowiłam dodać go do farszu :) Wyszły super. Na pewno będą smakowały dzieciom :)
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki
1 jajko
½ szklanki mleka
1 łyżka oleju
¼ szklanki gorącej wody
szczypta soli
Farsz
Farsz
500g ugotowanych ziemniaków
250g twarogu chudego
1 cebula
ząbek czosnku
sól i pieprz
ok. 5 łyżek ketchupu
Ponadto:
1 cebula
olej do smażenia
pół pęta chorizo
świeży tymianek
sól i pieprz
ok. 5 łyżek ketchupu
Ponadto:
1 cebula
olej do smażenia
pół pęta chorizo
świeży tymianek
Przygotowanie:
Farsz: Z ugotowanych ziemniaków zrobić puree. Cebulę drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę. Cebulę, czosnek zeszklić na oliwie. Ser dodać do ziemniaków, doprawić solą i pieprzem, następnie połączyć. Na sam koniec dodajemy ketchup i całość mieszamy.Ciasto: Wysypać mąkę na stolnicę, wbić jajko i zagnieść elastyczne ciasto dodając wodę oliwę i sól. Ciasto partiami rozwałkować, wykrawać krążki np. szklanką, na każde kółeczko nakładać porcję farszu. Następnie zalepić. Pierogi gotować w osolonym wrzątku, na małym ogniu do momentu wypłynięcia – nie przykrywać pokrywką.Podawać z podsmażoną kiełbaską chorizo i ze świeżym tymiankiem.ruskie z ketchupem |
wygląda rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńdziękuję :*
Usuńooo, ciekawy pomysł :D może nawet polubiłabym ruskie w takiej wersji!
OdpowiedzUsuńspróbuj koniecznie :)
UsuńZ kiełbasianą okrasą już jadłam,ale bez ketchupu-fajne muszą być:)
OdpowiedzUsuńtaki kwaskowaty posmaczek - fajny :)
Usuń