Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

czwartek, 5 września 2013

Drożdżowe cebularze z serem, pieczarkami posypane makiem



Nie są to oryginalne lubelskie cebularze, przepis na nie przeczytałam w książce kucharskiej z kuchnią żydowską. Upiekłam je na V Festiwal Opolskich Smaków. Są pyszne i godne polecenia :)



Składniki:


30 g świeżych drożdży
1/4 szklanki ciepłego mleka
450 g mąki tortowej, przesianej + 4 łyżki na zaczyn
+ mąka do posypania
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli 
125 ml gorącej wody
1 łyżka oleju
2 duże jajka

Farsz:
2 łyżki oleju
3 cebule posiekane w piórka
3 duże, pieczarki
3 plastry żółtego sera
1 łyżka octu balsamicznego
sól, pieprz, suszony tymianek
15 dag tartego sera
1 łyżka maku



Farsz: Cebulę kroimy w piórka, pieczarki ścieramy na tarce. Podsmażamy na oleju, doprawiamy octem balsamicznym, solą, pieprzem i tymiankiem.

Zaczyn: Drożdże wymieszać w ciepłym mleku i cukrze. Dosypać 4 łyżki mąki i energicznie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie przełożyć zaczyn do dużej miski, dosypać resztę mąki, wlać gorącą wodę, olej, wbić jajka, dosypać sól. Wyrobić elastyczne ciasto i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 h. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wykrawać kółeczka o średnicy ok. 5-6 cm. Na środek nałożyć trochę tartego sera oraz podsmażoną cebulkę z pieczarkami. Posypać makiem. Piec w 190 stopniach C około 20-30 minut aż staną się rumiane.




 

Drożdżowe cebularze

9 komentarzy:

  1. I jeszcze mak do tego?Fajny muszą mieć smaczek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak ja dawno nie jadlam cebularzy! Pychota :D
    O wersji z makiem szczerze mowiac nigdy nie slyszalam :) Ciekawy przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ty dawno nie jadłaś a ja jadłam pierwszy raz. z makiem to wersja cebularzy lubelskich :)

      Usuń
  3. coś dla mojego emka:) on wręcz kocha takie przekąski:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Małgosiu, a piekłaś je dzień wcześniej czy w tym samym, w którym były spożywane? Wyglądają obłędnie:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. są dobre tylko pierwszego dnia zaraz po upieczeniu, niestety :)

      Usuń
  5. Jak cebularze to tylko z makiem! Uwielbiam, bez względu na to czy są kupione w piekarni czy zrobione własnoręcznie ;)

    OdpowiedzUsuń