Tarta specjalnie przygotowana na Żarłostację vol. 2 w Opolu. Grzyby suszone przeze mnie, niestety pestki dyni nie :-P. Szybka i łatwa w przygotowaniu ponieważ jest na francuskim spodzie. Ser cheddar zaostrza smak potrawy.
Składniki:
ok. 20 suszonych grzybów leśnych
250 ml śmietanki 30 %
3 jajka
100 g startego sera cheddar
3 ząbki czosnku
1 duża cebula
łyżka świeżego albo suszonego albo tymianku
sól, pieprz
1 łyżeczka kurkumy (ja o niej zapomniałam, ale warto dodać dla pięknego koloru)
garść pestek dyni
1 opakowanie ciasta francuskiego
Suszone grzyby moczymy przez godzinę w zimnej wodzie. Następnie kroimy je w paski. Na oleju podsmażamy grzyby wraz z posiekaną cebulą oraz czosnkiem. Zalewamy odrobiną wody i dusimy przez pół godziny aż do odparowania wody. Formę do tarty wylepiamy ciastem francuskim. Śmietankę mieszamy z jajkami oraz tartym serem. Dodajemy tymianek, sól, pieprz, kurkumę i wylewamy na spód ciasta. następnie układamy podsmażone grzybki. Zapiekamy w 170 stopniach przez około 30 minut. Gotową tartę posypujemy pestkami dyni i dekorujemy świeżym tymiankiem.
Wygląda smacznie. Nigdy nie próbowałam takiej wersji tarty, chyba sie skuszę :)
OdpowiedzUsuńDobrze, że ktoś ma coś grzybowego na jesiennej edycji, inaczej było by fo pa :P
OdpowiedzUsuńPoszalałaś,20 dag suszonych grzybów na tartę,pychota.Pozdrawiam Christopher
OdpowiedzUsuńmój tata jest grzybiarz i mamy duże zapasy :)
UsuńUwielbiamy tarty, a ta grzybowa wygląda bardzo smakowicie:) Mniam.
OdpowiedzUsuńidealna!
OdpowiedzUsuńIdealna!
OdpowiedzUsuńWspaniała. Pokusiłbym się na taką :)
OdpowiedzUsuń