Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

sobota, 8 marca 2014

Odrywany chlebek drożdżowy z cynamonem



Wiosna za pasem a ja staram się opublikować zaległe przepisy. Jakiś czas temu straciłam wszystkie zdjęcia na swojej karcie SD
i musiałam poprosić fachowca o odzyskiwanie danych. Na szczęście
większość zdjęć się odtworzyło. Ale przepadło zdjęcie ilustrujące
instrukcję jak robi się taki chlebek. Dlatego udostępniłam zdjęcie z
bloga 
przystole.blox.pl :) Ciasto pierwszy raz jadłam na spotkaniu
blogerskim od Kasi z bloga Kuchnia w opałach. Od razu się nim zachwyciłam,
ponieważ uwielbiam drożdżowe wypieki, nawet same świeże drożdże
:-P może dlatego, że miałam 2 dziadków piekarzy? Pewnie tak :)


Składniki na ciasto: 
  • 20 g świeżych drożdży
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 400 g przesianej mąki tortowej
  • 40 g cukru
  • szczypta soli
  • 2 duże jajka
  • 60 g roztopionym masłem
dodatkowo:
  • 100 g cukru trzcinowego
  • ok. 60 g roztopionego masła
  • 2 łyżki cynamonu
  • 1 łyżeczka kardamonu
Zdjęcie pochodzi z bloga: Przy Stole

Robimy zaczyn: drożdże rozkruszamy i mieszamy w 3 łyżkach ciepłego
mleka z łyżką cukru i z 3 łyżkami mąki. Odstawiamy na 20 minut w
ciepłym miejscu pod przykryciem.
Następnie do miski dodajemy resztę
mąki, mleka, jajka, zaczyn, resztę cukru, szczyptę soli oraz 
roztopione
masło. Mieszamy składniki. Odstawiamy pod przykryciem na około 1 h.
Następnie musimy rozwałkować ciasto na prostokąt. Smarujemy ciasto
masłem, posypujemy cynamonem, kardamonem. Ciasto kroimy na ok.
6-7 pasków (30 x 10 cm.) Układamy jeden pasek na drugim, kolejno
kroimy je w poprzek na 6-7 kawałków, które następnie wkładamy bokiem
keksówki o długości ok. 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Chlebek
przykrywamy ściereczką na kolejne 30 minut. 
Piekarnik nagrzewamy do
temperatury 180 stopni, chlebek pieczemy przez około 30 minut.







8 komentarzy:

  1. zapisałam ten przepis -lubię takie drożdzowe wypieki do szklanki mleka

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda pysznie:) też muszę takie zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  3. jest ekstra! zapisałam sobie do spróbowania :)

    PS. Zapraszam na mały konkurs urodzinowy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję i już do Ciebie zaglądam :)

      Usuń
  4. Dzień dobry ;) to wygląda obłędnie :) a i powinno smakować wspaniale. Smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, to prawda uwielbiam chlebki odrywane, polecam także ziołowe na słono :)

      Usuń