Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

poniedziałek, 21 kwietnia 2014

Wyśniłam GO sobie... Fiołkowy mazurek.




Wyśniłam sobie ten mazurek. W pięknym  kolorze violet i z fiołkami zerwanymi na łące. A marzenia senne należy urzeczywistniać. Jestem szczęściarą ponieważ w ogrodzie fiołków mam od zatrzęsienia :). Zrywanie ich było idealną formą odpoczynku między sprzątaniem a gotowaniem na święta. W pełni mnie to zrelaksowało. Żeby uzyskać piękny fioletowy kolor zastosowałam domowej roboty dżem z jeżyn. Ale możecie użyć też spożywczego barwnika...albo zamienić kolor na różowy ;) stosując gęsty sok malinowy albo czysty sok buraczany bez dodatku octu i soli. 

Składniki na kruche ciasto:
200 g mąki

140 g zimnego masła
70 g cukru 
1 jajko + 1 żółtko 

Składniki na polewę:
5 łyżek dżemu z jeżyn - (opcjonalnie malinowy)
3 tabliczki czekolady białej
150 ml śmietanki kremówki

2 łyżki masła
1 garść fiołków 




Kruche ciasto: Zagniatamy składniki na kruche ciasto, zawijamy w folie spożywczą i odkładamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 1 cm w kształcie kwadratu i zaginamy rogi .Nakłuwamy ciasto widelcem i chłodzimy w lodówce przez kolejne pół godziny. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni C i pieczemy spody przez 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni C i pieczemy przez kolejne 10 minut, aż ciasto uzyska złoty kolor. Odstawiamy do wystygnięcia.
Krem: połamaną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy śmietankę i masło.Mieszamy, aż czekolada się roztopi i połączy ze śmietanką. Następnie dodajemy dżem jeżynowy albo malinowy. Gotową masę wylewamy na spody. Mazurek pozostawiamy do wystygnięcia następnie dekorujemy fiołkami. 




mazurek z jeżynami i fiołkami

13 komentarzy:

  1. Ja kiedys jadłam fiołkowe cukierki, ale takiego mazurka jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kto jak kto ale Ty powinnaś wyczarowac z fiołków jakieś słodkie cuda. może lizaki? :)

      Usuń
  2. nie powiem, jest baaaajkowy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję. żal mi było go jeść :)

      Usuń
  3. zakochałam się! seriooooo:) szczena opadła mi do samej ziemi! cudny, bajkowy, niesmakowity.. ach ach ach

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. haha najlepszy komentarz ever. dzieki! :D

      Usuń
  4. Wygląda fenomenalnie, jak z bajki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję. też się w nim zakochałam :)

      Usuń
  5. Piekny! kolorek cudny:)

    OdpowiedzUsuń
  6. rozkosz dla oka i dla podniebienia na pewno ..cu do wny!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. To zdecydowanie najpiękniejszy mazurek jaki widziałam w tym roku na blogach.

    OdpowiedzUsuń