Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

sobota, 26 lipca 2014

Ryż z cukinią i fenkułem na ostro




Przepis na FASZEROWANE CUKINIE I PAPRYKI BRĄZOWYM RYŻEM, FENKUŁEM I WOŁOWINĄ ( NA OSTRO )

Składniki potrawy, którą wykonałam w woku:

400 g mielonej wołowiny (dobrego gatunku)
2 młode cukinie 
2 białe papryki
2 woreczki ugotowanego al dente brązowego ryżu
1 mały fenkuł
1/4 papryczka chili
100 g sera mozzarella
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 wiązanka natki pietruszki
sól, pieprz
olej rzepakowy do smażenia
Cukinie i papryki myjemy, osuszamy a następnie wydrążamy z nich miąższ, tworząc łódki. Gotujemy w osolonym wrzątku przez 5 minut. Podgotowane warzywa odcedzamy. 
Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę oraz posiekany czosnek, następnie dodajemy mięso mielone. Smażymy aż do uzyskania szarego koloru mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie mięso przesuwamy na boki woka i dodajemy pokrojony w drobną kostkę fenkuł oraz drobniutko posiekaną papryczkę chili. Chwilę smażymy. Następnie dodajemy ryż oraz posiekaną natkę i wszystkie składniki, (te ze ścianek także) ze sobą mieszamy. Wlewamy odrobinę wody i dusimy przez 5 minut. Gotowym farszem wypełniamy cukinie oraz papryki. Na wierz układamy tartą mozzarellę. W ten sposób nafaszerowane warzywa, układamy w woku i wsadzamy do piekarnika nagrzanego do max. 160 stopni. Pieczemy do momentu roztopienia się sera. Czyli około 10 minut. Nadziewane cukinie możemy podawać z pomidorowym sosem





Wok granitowy non-stick Ballarini GRANITIUM mile mnie zaskoczył, głównie dlatego, że wbrew mojej wyobraźni na temat granitu, jest lekki. Na takie podejrzenie naprowadził mnie mój stary granitowy  moździerz po babci, który jest bardzo ciężki. Po mimo wygodnej lekkości woka, dostrzec można solidne wykonanie. Jako blogerka kulinarna, która fotografuje swoje potrawy, urzekł mnie także jego walor estetyczny. Zdjęcia z potrawami na granitowej patelni doskonale się prezentują, co widać na zdjęciach.


Poniżej wypisałam kilka jego cech o których mówi producent: 

  • Nieprzywierająca powłoka non-stick
  • Wyjątkowa trwałość i odporność na uszkodzenia mechaniczne
  • Wydłużona gwarancja
  • Bezpieczna dla zdrowia i środowiska
  • Lekkość i funkcjonalność
  • Unikalny, efektowny wygląd
Powłoka patelni faktycznie jest świetna ponieważ nawet smażenie mięsa bez dodatkowego tłuszczu nie przywiera. Jeśli chodzi o trwałość i odporność na uszkodzenia to wok daje takie wrażenie, ale stwierdzę to po dłuższym używaniu. Chociaż przy pierwszym użyciu w chwili zapomnienia mieszałam ryż metalowym widelcem i nie dostrzegłam żadnych uszkodzeń. Gwarancja wynosi aż 2 lata. W swoim zwyczaju mam szybsze wyrzucanie garnków ;) więc miło będzie jak w końcu coś dłużej zagości w mojej kuchennej szafce :)Materiał z jakiego stworzony jest wok jest bezpieczny dla zdrowia ponieważ nie zawiera związków niklu ani metali ciężkich. I dla mnie kolejne bardzo dobre wiadomości to: można go my w zmywarce i można wsadzać ją do piekarnika ponieważ ma odporność do 160 stopni c. 


Zapraszam do sklepu internetowego Ballarini albo do fan paga na fb



5 komentarzy:

  1. fajnie prezentuje się ta patelnia :)
    i danie całkiem, całkiem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ danie :) Wygląda imponująco

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam takie warzywne zapiekanki, jednak po ostatnim weekendzie i ostrej przygodzie z ostrą papryczką, zaprzestaje na jakiś czas do potraw dodawać tak ostrych rzeczy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie miałam jeszcze okazji jeść fenkuła. Bardzo ciekawie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń