Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

wtorek, 24 kwietnia 2012

Krem z zielonych warzyw i melona

Składniki:
około pół kilo zielonego, mrożonego groszku
kilka różyczek brokuła
4 brykiety mrożonego szpinaku
średnia cebula
zielona część dużego pora
1/4 melona
750 ml bulionu warzywnego
łyżeczka sosu sojowego
2 szczypty startego albo mielonego imbiru
szczypiorek
natka pietruszki
3 duże liście czosnku niedźwiedziego
kilka listek świeżej bazylii
świeży lub suszony tymianek
szczypta białego pieprzu
łyżka oliwy z oliwek
śmietana 

Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i por. Do zagotowanego bulionu dodajemy pół łyżki cukru  (by warzywa nie straciły zielonego koloru) i wrzucamy groszek, brokuły, szpinak, podsmażoną cebulę z porem i wszystko gotujemy do miękkości. Gotujemy bez przykrycia (by kolor był intensywny).  Później dodajemy pokrojone liście czosnku niedźwiedziego, natkę pietruszki, bazylie, tymianek, szczypiorek, 2 szczypty imbiru, łyżeczkę sosu sojowego i jeszcze przez chwilę gotujemy. Później zupę miksujemy w blenderze na jednolitą, aksamitną masę razem z 1/4 melona pokrojonego w kostkę.
Zupę - krem doprawiamy białym pieprzem, kleksem ze śmietany i dekorujemy listkami bazylii.

Krem z zielonych warzyw i melona
Awangarda Smaku

3 komentarze:

  1. Super propozycja, zwłaszcza dla mnie, amatora zup kremów ;) obydwa przepisy bardzo mi się podobają i z przyjemnością je dodam do akcji Kwiecień Plecień, tylko prosiłabym o dodanie jakiegoś odsyłacza - linka lub banera. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Brakuje także odnośnika do mojej akcji Zielnik Kuchenny. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy1/23/2013

    Świetna stylizacja! :)

    OdpowiedzUsuń