Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

wtorek, 15 maja 2012

Flaczki (flaki) wołowe na rosole

  Składniki:1 kg flaków wołowych parzonych
         kość wołowa
         2 marchewki
        1 średnia pietruszka
        1 mały seler albo połowę dużego
        1 mały por
        1 cebula
        1 ząbek czosnku  
        sól, pieprz,
        majeranek,
        pieprz w ziarnach - 2 
        ziele angielskie - 3
        liść laurowy - 2
        olej do smażenia
        margaryna – 1 łyżka
        mąka – 2 łyżki

Ugotować rosół z kości, pora, marchewek, selera, pietruszki, cebuli, czosnku. Ugotowane jarzyny wyjąć i zetrzeć na tarce albo pokroić (dowolną ilość wg uznania) i podsmażyć na oleju. Do rosołu włożyć flaki pokrojone w paseczki i przesmażone jarzyny. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Gotować na małym ogniu aż flaki będą miękkie. Doprawić solą, pieprzem, oraz suszonym majerankiem. Zrobić zasmażkę z 2 łyżek mąki i 1 łyżki margaryny
( margarynę rozpuszczamy na gorącej patelni i dodajemy mąkę, mieszamy i chwile smażymy a potem dodajemy do zupy nadal gotując zupę).

Jest to przepis jest z parzonych flaków. Jeśli gotujemy z flaków surowych, należy je wyczyścić, wymoczyć, obgotować, zmienić wodę i następnie gotować do miękkości. 
Flaki wołowe na rosole

2 komentarze: