Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

wtorek, 15 maja 2012

Pizza z rukolą, szynką parmeńską i krewetkami

Składniki na ciasto a'la pizza hut:
400 g mąki
30 g drożdży
4 łyżki oliwy z oliwek
2/3 szklanki mleka rozcieńczonego z wodą (pół na pół)
pół łyżeczki soli
szczypta pieprzu i zioła (bazylia, oregano, tymianek)


dodatki do ciasta oczywiście wedle indywidualnego podniebienia
:
Szynka parmeńska
Rukola
Krewetki
Pomidorki koktajlowe
Oliwki
Papryka
Mozzarella
Bazylia, oregano, tymianek
Ząbek czosnku,
Sól, pieprz, cukier

Wcześniej przygotowujemy sos: 1/2 puszki pomidorów w sosie pomidorowym, łyżeczka koncentratu pomidorowego, 1 łyżka oliwy z oliwek,suszone oregano i bazylia, sól, pieprz, cukier. Wszystko razem mieszamy.

Krewetki wcześniej smażymy na oliwie z oliwek z czosnkiem z dodatkiem soli i pieprzu po 1 minucie z obu stron. Następnie dodajemy odrobinę wody i dusimy tak około 3 minut.

Ciasto: Mąkę wsypać do dużej miski, dodać sól i rozkruszone drożdże oraz przyprawy
Zrobić wgłębienie i dodać oliwę z oliwek i trochę rozcieńczonego z wodą mleka.
Wyrabiać ciasto dodając stopniowo resztę wody z mlekiem
Odstawić w ciepłe miejsce na około 1h.
Rozwałkować na placek grubości ok. 1 cm zagniatając brzegi. Później ciasto smarujemy sosem,kładziemy mozzarellę i resztę dodatków (bez rukoli i bez krewetek – te składniki dodajemy już po upieczeniu pizzy).  Piec z dodatkami około 20 min w 220 stopniach C. Gdy pizza się upiecze dodajemy rukolę i wcześniej podsmażone na oliwie z dodatkiem czosnku krewetki i gotowe  żaba
Musimy pamiętać, że oliwki i szynka parmeńska są słone, więc nie należy ich dużo dawać.

Gotowa pizza
Ciasto na pizzę
Ciasto na pizzę z dodatkami


1 komentarz: