1 duża cukinia albo 2 małe
1 jajko
100 ml mleka
około 4 łyżki mąki pszennej
koperek,
szczypiorek
sól, pieprz
odrobinę maggi - jeśli ktoś lubi sos sojowyolej do smażenia
Cukinię wraz ze skórką ścieramy na tarce. Solimy i odstawiamy na kilka minut aby cukinia puściła zbędny sok. W tym czasie przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Mieszamy jajko, mleko i mąkę. Do ciasta naleśnikowego dajemy odciśnięte z soku cukinię, doprawiamy koperkiem, szczypiorkiem, solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju placki z obu stron. (1 placek to około 1 łyżki stołowej cukinii z ciastem).
Placki z cukinii |
Ja dodaję jeszcze czosnek a zamiast mleka twarożek i też smakuje:)!
OdpowiedzUsuńfaktycznie, zapomniałam dopisać czosnek :) a pomysł z twarożkiem jest super. każdy ser będzie dobry, szczególnie feta :)
UsuńNa jakich oczkach zetrzec cukinie? ://
OdpowiedzUsuńtak, dokładnie :)
Usuń