Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

poniedziałek, 11 czerwca 2012

Sałatka z awokado i szpinakiem oraz zielonym sosem gorngonzola

Składniki na sos:
1 duży jogurt naturalny
opakowanie sera gorgonzola
pęczek koperku oraz bazyli
pieprz 

Składniki na sałatkę:
opakowanie młodego szpinaku (opcjonalnie rukola, albo sałata)
1 dojrzałe awokado
1 duży pomidor, albo kilka koktajlowych
do sałatka można dodać także prażone pestki dyni ( ja o nich zapomniałam :))

Sos:W blenderze lub łyżką mieszamy jogurt z serem oraz ziołami i pieprzem. Sos jej idealny do sałatek. Np. z sałatką z awokado i szpinakiem, który znajduje się w moim następnym poście :) 

Sałatka: Na półmisku układamy umyty i osuszony szpinak albo rukolę, awokado przekrawamy na pół, wyciągamy pestkę i łyżeczką wydrążamy kawałki awokado, który układamy na szpinaku. Pomidor kroimy w ćwiartki albo w kostkę. Całość polewamy wcześniej przygotowanym sosem. 
Sałatka z awokado

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz