Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

poniedziałek, 11 czerwca 2012

Musaka z cukinią i z sosem beszamelowym

Nie jestem specjalnym fanem bakłażana, dlatego postanowiłam zmienić tradycyjny przepis musaki z bakłażanem na z dodatkiem cukinii.

Składniki na musakę:
5-6 dużych ziemniaków najlepiej typu winiety
1,5 kg mięsa mielonego (obojętnie jakie)
2 puszki pomidorów
2 cukinie
4 ząbki czosnku
1 średnia cebula
150 g żółtego sera
kulka mozzarelli
natka pietruszki
oliwa z oliwek
sól i pieprz
składniki na sos beszamelowy:
50 g masła
1/4 szklanki mąki pszennej
pół litra mleka
1 jajko
sól, pieprz
1 łyżeczka gałki muszkatołowej

 

Sos beszamelowy:masło rozpuścić w rondlu, dodać mąkę i energicznie mieszać drewnianą łyżką ciągle podgrzewając, następnie dodawać schłodzone mleko i mieszać aż uzyskamy jednolitą masę przez około 3- 5 minut. Na sam koniec dodajemy roztrzepane jajko ciągle mieszając. Sos doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Musaka: Ziemniaki ugotować w łupinkach. Obrać ze skórki, pokroić w talarki. Mięso smażymy z cebulą i z czosnkiem,solą i pieprzem. Pod koniec smażenia dodajemy pomidory z puszki i gotujemy jeszcze przez około 7 minut. Cukinię myjemy i kroimy w talarki, podsmażamy na patelni z obu stron, doprawiamy solą i pieprzem. Do naczynia żaroodpornego układamy ziemniaki, solimy i pieprzymy, następnie dodajemy mięso, później cukinię, następnie sos beszamelowy a na sam wierzch żółty ser oraz plastry mozzarelli. Wkładamy do piekarnika na 200 stopni C na około 30 - 40 minut. Ozdabiamy natką pietruszki.

Gotowa musaka

Układamy ugotowane ziemniaki

Mięso z pomidorami

Podsmażona cukinia

Zalewamy sosem beszamelowym i na wierzch układamy sery

5 komentarzy:

  1. Musakę lubię od kiedy próbowałam jej w Grecji, ale sama jeszcze nie robiłam. Twoja domowa musi być pychota.

    OdpowiedzUsuń
  2. Podobnie jak Olka musakę jadłam w Grecji i bardzo mi smakowała. Muszę w końcu zrobić. A Twoja bardzo mnie do tego przekonuje:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy2/20/2013

    There's an good can iterate this use with other mitt. I took Male Enhancement for thirty years afterward I got a retail bundle that the mentality mustiness be on member blowup cypher else. I own ill-used Male Enhancement myself to Size Genetic science kit and boodle on such elements. It unremarkably occurs when a clod of memorial tablet or It Here!

    Also visit my site ... website

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy4/02/2013

    There is certainly nо hаsѕlе; thеre aгe no other factοrs to do asіdе frοm placіng іt around уour
    waіѕt.

    Mу wеb site please click the up coming Post

    OdpowiedzUsuń
  5. Super to wygląda, musakę robiłam już wielokrotnie i za każdym razem wychodziła pyszna. Najlepiej smakuje pewnie w słonecznej Grecji, mam nadzieje, że kiedyś spróbuję tej oryginalnej! :)

    OdpowiedzUsuń