Składniki:
1 duża cukinia
4 jaja
ząbek czosnku
2-3 łyżki oliwy
sól, pieprz
listki bazylii
Wersja do zapiekania w piekarniku w naczyniu na tartę:
Umytą cukinię ścieramy na tarce i odstawiamy na sito żeby puściła zbędny sok. Do miski wbijamy jajka i je roztrzepujemy doprawiamy solą i pieprzem oraz bazylią. Dodajemy cukinię i czosnek i następnie mieszamy łyżką. Ciasto z cukinią wlewamy do wcześniej natłuszczonej formy na tartę Zapiekamy w 200 stopniach C aż do ścięcia jajek.
Wersja do smażenia na patelni:
Cukinię wcześniej startą dusimy na oliwie na patelni. Dodajemy do niej roztrzepane jajka. Posypujemy solą i pieprzem i dodajemy listki bazylii, czosnek. Całość szybko mieszamy i przykrywamy. Smażymy na wolnym ogniu do momentu aż jajka się zetną.
Umytą cukinię ścieramy na tarce i odstawiamy na sito żeby puściła zbędny sok. Do miski wbijamy jajka i je roztrzepujemy doprawiamy solą i pieprzem oraz bazylią. Dodajemy cukinię i czosnek i następnie mieszamy łyżką. Ciasto z cukinią wlewamy do wcześniej natłuszczonej formy na tartę Zapiekamy w 200 stopniach C aż do ścięcia jajek.
Wersja do smażenia na patelni:
Cukinię wcześniej startą dusimy na oliwie na patelni. Dodajemy do niej roztrzepane jajka. Posypujemy solą i pieprzem i dodajemy listki bazylii, czosnek. Całość szybko mieszamy i przykrywamy. Smażymy na wolnym ogniu do momentu aż jajka się zetną.
Frittata z cukinią |
Swietne.
OdpowiedzUsuńREWELACJA :-) Zapiekłam w zwykłym naczyniu żaroodpornym (z braku odpowiedniego naczynia na tartę)i też wyszło przepysznie!!!
OdpowiedzUsuńciesze się bardzo :)
Usuń