Składniki:
250 g mąki pszennej
1 średnia cukinia
2 jaja
25 ml oliwy z oliwek (lub olej)
100 ml mleka
1 ząbek czosnku
garść świeżego tymianku
garść świeżego rozmarynu
szczypiorek
łyżeczka soli
pieprz
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Umytą
cukinię ścieramy na tarce, zasypujemy solą i odstawiamy na sitku żeby
puściła zbędny sok. W tym czasie mieszamy mąkę, z proszkiem do pieczenia
następnie wbijamy jajka, zalewamy mlekiem, dodajemy oliwę oraz
posiekane zioła. Doprawiamy czosnkiem solą i pieprzem wg uznania. Do
ciasta dodajemy wyciśnięta z wody cukinię. Ciasto powinno być 2 razy
bardziej gęste niż na naleśniki. Ciasto wlewamy do natłuszczonych
silikonowych foremek. Muffiny pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 -
190 stopniach aż się zarumienią czyli ok. 25 - 30 minut.
muffinki cukiniowe |
jakie ładne zielonkawe
OdpowiedzUsuńWrzuciłam do pieca maffiny z Twojego przepisu. Czekam 30 minut:)
OdpowiedzUsuń