Ogórki małosolne
Składniki:
2 kg ogórków gruntowych
4 gałązki kopru (kwitnącego)
korzeń chrzanu
2 - 3 liście winogrona
pół główki czosnku
1 łyżka soli na 1 l wody (ja solę raczej na oko ale zasada jest jedna: woda musi być przesolona)
Żeby pozbyć się goryczki ogórków moczymy je w zimnej wodzie kilka godzin, co spowoduje usuwanie specyficznej goryczki. Następnie należy ogórki umyć szczoteczką. Ogórki układać ciasno w naczyniu najlepiej kamionkowym. Przygotować zalewę: z przegotowanej wody z solą (woda musi być mocno przesolona) Dodajemy obrane ząbki czosnku, koper, kawałki obranego chrzanu, kilka liści winogrona. Odstawić na 3-4 dni w chłodne i ciemne miejsce. Jemy prosto z naczynia w którym kisiliśmy :)
ogórki małosolne |
Też juz robiłam w tym roku były pyszne mmm,twoje wygladaja cudownie :-)
OdpowiedzUsuń