i wyszła super sałatka!
Składniki na 2 porcje:
2 małe cukinii
opakowanie pomidorków koktajlowych
5 małych ogórków małosolnych
1 duża cebula
kulka mozzarelli
opakowanie sera typu feta
sos balsamiczny (albo inny sos na bazie octu winnego)
zioła prowansalskie
sól, pieprz
oliwa z oliwek
Cukinie kroimy wzdłuż i łyżką wyciągamy środek z nasionami. (nasiona cukinii są ciężkostrawne). Następnie kroimy cukinię w półksiężyce. Rozgrzewamy patelnię grillową z dodatkiem oliwy i smażymy na niej cukinie posoloną i oprószoną ziołami prowansalskimi. W tym czasie pomidorki kroimy na połówki a ogórki w plasterki. Sery kroimy w kostkę. Na patelni smażymy także piórka cebuli. Gdy cukinię usmażymy z obu stron to układamy ją na talerzu w raz z pozostałymi składnikami. Polewamy oliwą na której smażyliśmy cukinię albo sosem balsamicznym.
sałatka z grillowaną cukinią |
Wygląda przepysznie! Uwielbiam cukinię! ;)
OdpowiedzUsuńBardzo dekoracyjnie wygląda. I same pyszne składniki :)
OdpowiedzUsuńi dobrze, że tego pypcia dostałaś, bo stworzyłaś coś nie dość, że super wyglądającego, to za pewne coś pysznego:) z chęcią bym skosztowała
OdpowiedzUsuń