Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

czwartek, 12 lipca 2012

Chińszczyzna z wieprzowiną na carpaccio z cukinii

Składniki na carpaccio:
1 młoda cukinia
sól i pieprz
1-2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżki soku z cytryny


Składniki na chińszczyznę na 2 porcje:
1 woreczek białego ryżu
1 woreczek dzikiego ryżu
2 schaby z wieprzowiny
mrożona mieszanka chińska z (marchewką, cebulą kiełkami fasoli mung, pędy bambusa, grzyby chińskie, papryką, porem)
przyprawy po 1 szczypcie: imbir, kurkuma, curry,  papryka mielona, suszona kolendra, kmin, pieprz, kardamon, 
2 łyżeczki sosu sojowego,
sól i pieprz

Cukinię myjemy i kroimy cieńcie plastry obieraczką do warzyw. Układamy na przemian w kratkę na talerzu. Cukinię solimy, pieprzymy i skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą.
W tym czasie w odrobinie kurkumy i curry gotujemy ryż. Wieprzowinę kropimy w kostkę i smażymy na oliwie. Dodajemy mieszankę chińską i zalewamy odrobiną wody, dusimy aż warzywa zmiękną. Doprawiamy przyprawami wg uznania: imbir, kurkuma, curry,  papryka mielona, suszona kolendra, kmin, pieprz, kardamon, 2 łyżeczki sosu sojowego,sól i pieprz. Ryż podajemy z wieprzowiną i warzywami. Smacznego! 

chińszczyzna z wieprzowiną na carpaccio z cukinii


5 komentarzy: