Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

piątek, 13 lipca 2012

Wege szary barszcz na zakwasie z kaszą i otrębami

Szary barszcz ponieważ nie jest zabielany śmietaną :) Wersja bezmięsna.

Składniki:
naturalny zakwas z żytniej mąki i otrębami
1,5 l bulionu warzywnego
3 liście laurowe
4 ziela angielskie
3 ząbki czosnku
1 mała cebula
pół szklanki kaszy jęczmiennej
suszony majeranek

W bulionie zagotowujemy liście laurowe, rozgniecione ząbki czosnku, ziela laurowe oraz podsmażoną cebulkę. Gdy bulion się zagotuje dodajemy kaszę i gotujemy ją aż zmięknie. Później wlewamy około 1,5 szklanki zakwasu z mąką żytnią i otrębami. I gotujemy przez 5 minut. Doprawiamy majerankiem, solą, pieprzem i cukrem. Barszcz podajemy najlepiej z młodymi ziemniakami i koperkiem.

Szary, bezmięsny barszcz z kaszą

                                                                                                                                                                                                                                                                                      


1 komentarz:

  1. Barszcz uwielbiam! takie jeszcze nie jadłam, ale jestem ciekawa jego smaku mmmmm

    OdpowiedzUsuń