Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

czwartek, 30 sierpnia 2012

Zapiekanka mięsno-ziemniaczana z marchewką i groszkiem

Planowałam zrobić tradycyjną zapiekankę pasterską ale nie mogłam zakupić wszystkich składników, dlatego przygotowałam zapiekankę na zasadzie "co mam w lodówce leci do gara" :)

Składniki:
1 kg mięsa mielonego wołowego (może być też wieprzowe albo mieszane)
1  kilogram ziemniaków (jeśli chcemy zrobić 2 warstwy ziemniaków to 1,5 kg)
2 cebule
3 ząbki czosnku
2 marchewki
szklanka świeżego albo mrożonego groszku
200 ml bulionu
łyżka masła
3 łyżki mleka
2 łyżki oleju
łyżka mąki
sól, pieprz
tymianek, majeranek

natka pietruszki


Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonym wrzątku. Odcedzamy i ubijamy z masłem i mlekiem. Dodajemy tymianek, majeranek oraz pieprz. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy na nim mięso wraz z pokrojonymi cebulami i ząbkami czosnku. Marchew obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do mięsa i zalewamy mięso bulionem. Kilka chwil prażymy. Doprawiamy solą i pieprzem. Do mięsa dodajemy łyżkę mąki i dobrze mieszamy. Później dodajemy groszek i ewentualne zioła. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem 10 minut. Formę do zapiekania natłuścić, przełożyć do niej mięso a na wierzch położyć warstwę ziemniaków. Można zrobić z 2 warstwami ziemniaków: ziemniaki - mięso - ziemniaki. Całość pieczemy w piekarniku rozgrzanym 190-200 stopni około 20 minut. Dekorujemy natką pietruszki. Ziemniaki z dodatkiem masła i mleka stają się bardzo chrupiące. :)
zapiekanka mięsno - ziemniaczana



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz