Grzybowa zalewajka
Oto przepis na regionalną zupę na bazie żurku. Jesienią najlepiej smakuję z dużą ilością grzybów.
- 0,5 l zakwasu (naturalny, żytni)
- 4 ziemniaki,
- Grzyby leśne (świeże albo suszone)
- Cebula (1 duża, lub 2 małe),
- 3 ząbki czosnku,
- 2 liście laurowe,
- 3 Ziela angielskie
- 2 pęta dobrej wiejskiej kiełbasy
- Pieprz i sól do smaku
- suszony majeranek
- do dekoracji: natka pietruszki i koperek
Grzyby
należy umyć, obrać i pokroić. Zalać wodą i podgotować z aż zmiękną.
Następnie dodać ziele angielskie, liście laurowe, plastry czosnku oraz
ziemniaki pokrojone w kostkę. Zupę osolić. Na oliwie podsmażyć piórka
cebuli oraz plastry kiełbasy. Gdy ziemniaki zmiękną wlać żurek i
dokładnie wymieszać. (ziemniaki nie ugotują się w zakwasie, dlatego
żurek wlewamy pod sam koniec). Gotować jeszcze przez około 10 minut, co
jakiś czas mieszając. Doprawiamy majerankiem i pieprzem. Można dodać
śmietanę. Smacznego!
|
zalewajka z grzybami |
Ja tu głodny po nocy siedzę, a tu taka zupa, skręciło mi żołądek i chyba będę musiał udać się do kuchni ;) Szkoda tylko, że nie mam pod ręką takich pięknych grzybków prosto z lasu :)
OdpowiedzUsuńale mi smaczka narobiłaś:) zjadłabym taką zupkę
OdpowiedzUsuńO!! wreście poznalam kogos kto operuje slowem "zalewajka" :) i kto zna tą zupke :)
OdpowiedzUsuń