Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

niedziela, 30 września 2012

Grzybowa zalewajka




Oto przepis na regionalną zupę na bazie żurku. Jesienią najlepiej smakuję z dużą ilością grzybów.
  • 0,5 l zakwasu (naturalny, żytni)
  • 4 ziemniaki,
  • Grzyby leśne (świeże albo suszone)
  • Cebula (1 duża, lub 2 małe),
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 Ziela angielskie
  • 2 pęta dobrej wiejskiej kiełbasy
  • Pieprz i sól do smaku
  • suszony majeranek 
  • do dekoracji: natka pietruszki i koperek
 Grzyby należy umyć, obrać i pokroić. Zalać wodą i podgotować z aż zmiękną. Następnie dodać ziele angielskie, liście laurowe, plastry czosnku oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Zupę osolić. Na oliwie podsmażyć piórka cebuli oraz plastry kiełbasy. Gdy ziemniaki zmiękną wlać żurek i dokładnie wymieszać. (ziemniaki nie ugotują się w zakwasie, dlatego żurek wlewamy pod sam koniec).  Gotować jeszcze przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Doprawiamy majerankiem i pieprzem. Można dodać śmietanę. Smacznego!
zalewajka z grzybami

3 komentarze:

  1. Ja tu głodny po nocy siedzę, a tu taka zupa, skręciło mi żołądek i chyba będę musiał udać się do kuchni ;) Szkoda tylko, że nie mam pod ręką takich pięknych grzybków prosto z lasu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale mi smaczka narobiłaś:) zjadłabym taką zupkę

    OdpowiedzUsuń
  3. O!! wreście poznalam kogos kto operuje slowem "zalewajka" :) i kto zna tą zupke :)

    OdpowiedzUsuń