Od dawna miałam zakupione orzechy pinii i od początku lata czekają na mnie 4 doniczki bazylii własnej hodowli by w końcu zrobić zielone pesto! No i jakoś tak wyszło, że zrobiłam czerwone pesto :-P
- 1 duża papryka
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku,
- 2 suszone pomidory z zalewy
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 pęczek bazylii
- ½ szklanki mielonych migdałów (w paczce), oraz kilka orzechów pinii (u mnie migdały i orz. piniowe)
- 2 łyżki kaparów
- sól i pieprz
- 2-4 łyżki oliwy z oliwek (u mnie o smaku tymianku)
- suszone oregano
Rada: orzechy piniowe kosztują 200 zł za 1 kg. Zamiast tych orzechów możemy zastosować orzechy włoskie albo migdały.
czerwone, paprykowe pesto |
Też za mną chodzi takie domowe pesto:) musi być aromatyczne!:) pycha
OdpowiedzUsuńSmakowite, musi być świetne ze świeżym chlebkiem :) Ceny orzechów piniowych na razie skutecznie odstraszają mnie od zrobienia domowego pesto, ale może się w końcu zdecyduję na wersję podrabianą z innymi orzechami :)
OdpowiedzUsuńTo jakas profanacja pesto.Do pest nie dodaje sie cebuli,pietruszki i kaparow.Natomias podstwowym skladnikiem jes parmeza o ktorym zapomniano.
OdpowiedzUsuńczemu do krytyki mają odwagę tylko ludzie anonimowo? mogłabym skasować ten komentarz ale tego nie zrobię. Gotowanie to nie tylko korzystanie z tradycyjnych receptur i odtwarzanie gotowych przepisów, to także eksperymentowanie i tworzenie czegoś innowacyjnego. Nie moim zamiarem było zrobienie zwykłego zielonego pesto.
Usuń