Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

wtorek, 2 października 2012

Rolada schabowa z żurawiną w sosie chrzanowym



Idealna propozycja na niedzielny, świąteczny obiad. Na przygotowanie tego dania potrzebujemy troszkę więcej czasu niż zwykle. Ale warto - danie robi wrażenie :)

Składnik:
1,5 kg schabu
1 słoiczek chrzanu śmietankowego albo żurawinowego
1 słoiczek żurawiny 
30 dag szynki parmeńskiej (albo boczku)
duża garść suszonej żurawiny
pęczek natki pietruszki
sól pieprz

Składniki na sos:
1 słoiczek chrzanu tartego
dobrej jakości śmietana (u mnie 18 %)
sok z połowy cytryny
zioła prowansalskie
koperek
cukier do smaku
sól

Ponadto:
sznurek do związania mięsa

rękaw do pieczenia

Schab rozcinamy na 1 duży płat, by następnie móc zwinąć go w roladę. Mięso solimy i pieprzymy (z obu stron), następnie smarujemy chrzanem śmietankowym . W tym czasie na schabie układamy plastry szynki parmeńskiej (albo podsmażamy plastry boczku i potem układamy je na schabie). Następnie na boczku smarujemy żurawiną ze słoiczka a potem posypujemy suszoną żurawiną oraz posypujemy posiekaną natką pietruszki.Schab ściśle zwijamy w roladę i związujemy sznurkiem. Wkładamy do rękawa i pieczemy około 1 godziny w 200 stopniach C.

Sos: śmietanę podgrzewamy (i przed zagotowaniem) dodajemy chrzan tarty oraz sok z połowy cytryny, cukier i sól do smaku. Na koniec dodajemy koperek i zioła prowansalskie. Zagotowujemy i czekamy aż sos się zredukuje. Podajemy do mięsa.



schab nadziewany żurawiną

kliknij: akcja: mięsna rolada



3 komentarze:

  1. Pycha :) A następnego dnia do kanapeczki jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ładnie ją zawinęłaś:D pysznie wygląda:) dobra i do obiadu i na kanapeczkę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak dla mnie schab jest trochę za suchy, ale z sosem jest idealny. następnym razem spróbuję z karczkiem. faktycznie, na kanapce też się sprawdził :)

      Usuń