Na początku było risotto...później powstał pomysł by wypełnić nim papryki :-P później był gotowy obiad a na sam koniec brudne garnki i talerze ;)
Składniki:
2 szklanki ryżu na risotto
kieliszek białego wina
ząbek czosnku
około 6-8 pieczarek
1 duża papryka do risotto
2 papryki do nadziewania
20 dag szynki (można pominąć i zamienić na cukinię)
1 szalotka
szklanka zielonego groszku (najlepiej mrożonego, ewentualnie z puszki)
15 dag parmezanu (ewentualnie żółty ser typu gouda)
szklanka bulionu warzywnego
łyżka oliwy
Wykonanie: do rondla wlać oliwę. Podsmażyć na złoto lekko zgnieciony ząbek czosnku. Następnie usunąć go. Wrzucić paprykę pokrojoną w paski, poszatkowaną szalotkę oraz pokrojone w kostkę pieczarki. Zalać lampką wina i smażyć aż do odparowania. Następnie dodać zielony groszek i szynkę pokrojoną w kostkę. chwilę smażyć. Potem dodać ryż, wymieszać i zalać bulionem. Dusić aż ryż będzie na wpół miękki. . Gdy ryż jest gotowy zdejmujemy garnek z gazu, dodajemy starty ser i mieszamy.
Teraz przygotowujemy papryki: myjemy je, suszymy i ścinamy im "kapelusze", wydrążamy z nasion. Środek papryki solimy i pieprzymy. Nakładamy farsz i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy w piekarniku do 220 stopni około 20 minut.
pieczarkowe risotto ukryte w paprykach |
cudne!!! pyszne!! u mnie też papryki ale inaczej nadziane :)
OdpowiedzUsuńależ się ukryło smakowicie
OdpowiedzUsuńale kolorowo, a jakże smakowicie:D u mnie dzisiaj byłą papryczka, ale tradycyjnie faszerowana;)
OdpowiedzUsuń